AKA spouští datový katalog, „samoobsluhu" DataRohlik.cz

středa, 4. května 2022, 16:45 Výzkum MediaGuru

Přehled dat a informací na jednom místě zpřístupňuje oborová asociace AKA v projektu DataRohlik.cz.

Ondřej Novák na konferenci Communication Summit, zdroj: Blue Events

Ondřej Novák na konferenci Communication Summit, zdroj: Blue Events

Na webových stránkách DataRohlik.cz odstartoval datový rozcestník určený pro marketéry, výzkumníky, plánovače, konzultanty, studenty a další zájemce. Projekt vznikl z iniciativy Asociace komunikačních agentur (AKA), která ho financuje. Jeho spuštění bylo oznámeno na středeční konferenci Communication Summit.

Na projektu se podílí ČVUT, od samého počátku se do projektu zapojily výzkumné agentury Kantar, Ipsos a Nielsen. Cílem projektu je zjednodušit komunikačním agenturám práci s daty. Zejména pak jejich efektivní vyhledávání, propojování a zpracování při přípravě marketingových kampaní pro klienty. „Intenzivně jednáme o spolupráci s agenturami SIMAR a dnes jeho standardy máme jako součást obchodních podmínek," uvedl k zajištění kredibility dat Ondřej Novák, výkonný ředitel ASMEA, který projekt na konferenci představil. 

Platforma je otevřená a přístup k datům je možný na základě registrace. Některá data jsou ale zpoplatněná. Tvůrci projektu předpokládají postupné doplňování a rozšiřování databáze. Data je možné stahovat, nakupovat, ale i vkládat. 

Současnosti se v katalogu nachází první set souborů dat získaných od veřejných i soukromých institucí. Tematicky jsou zde obsažena data různých oblastí lidské činnosti, např. datasety týkající se socioekonomické situace a demografického vývoje, informace o chování spotřebitelů či sledovanosti médií.

-mav-