ČSÚ: Internetovým a zásilkovým obchodům klesly tržby o 19 %

úterý, 10. května 2022, 10:30 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Internetovým a zásilkovým obchodům tržby v letošním v březnu meziročně klesly o 19 %, uvádí statistika ČSÚ.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Internetovým a zásilkovým obchodům tržby v letošním v březnu meziročně klesly o 19 %. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se pak tržby v maloobchodě v březnu celkově zvýšily reálně o 5,4 %. 

„Významný nárůst tržeb zaznamenaly prodejny nepotravinářského zboží, které byly loni uzavřeny v důsledku protiepidemických opatření. Tržby prodejen oděvů a obuvi byly meziročně více než trojnásobné, v porovnání s rokem 2019 však byly o čtvrtinu nižší. Naopak pokles prodeje internetových a zásilkových obchodů byl ovlivněn vysokou srovnávací základnou z loňského roku,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb.

Aktuální stav e-commerce odráží podle Samuela Huby, CEO společnosti Shoptet, dva trendy. „Předně do problémů se nejvíce dostali největší hráči na trhu. Ti totiž mnohdy přepálili své odhady a plány. Nepřizpůsobili se současnému stavu. Tedy nejvíc se na nich odrazila akcelerující inflace, kdy část zákazníků začala šetřit. K tomu se přidal šok z války. A právě tyto dopady se pak promítají do celého trhu, respektive výkyvy těch největších značně zkreslují výkonnost trhu," uvedl. Dodává také, Češi se v krizi naučili nakupovat u lokálních obchodníků. 

-mav-