Hrady a zámky komunikují novinky, po covidu lákají zpět

sobota, 28. května 2022, 09:30 Marketing, Reklama MediaGuru

České hrady a zámky se chystají na sezonu, která bude po dvou letech bez covidových restrikcí. Významnou klientelu ze zahraničí částečně nahradili domácí návštěvníci.

SZ Hluboká, zdroj: NPÚ

SZ Hluboká, zdroj: NPÚ

Kvůli pandemii covidu čelily hrady a zámky velkému propadu návštěvnosti. Nyní se chystají na novou sezonu, která bude bez restrikcí. Rychlý návrat návštěvníků ze zahraničí však kasteláni nečekají. „Letošní sezonu, doufám, už pandemie ovlivní méně. Skupiny z Ruska a Číny se však, i vzhledem k politické situaci, v dohledné době patrně nevrátí,“ komentuje situaci Martin Slaba, kastelán zámku Hluboká.

Kvůli omezení v době covidu se dle kastelánky zámku Lednice Ivany Holáskové návštěvnost propadla o 40 %. I přes úbytek zahraničních návštěvníků se však hrady a zámky mohly spolehnout na domácí klientelu. „Zmizely zejména organizované skupiny ze zahraničí (Čína, Rusko). Domácí návštěvníci nám zůstali věrní, což se velmi pozitivně projevilo během prázdninových měsíců v roce 2020 i 2021. Vloni bylo návštěvníků v létě méně než předloni, jelikož v roce 2021 byly přísnější hygienická opatření, jako například respirátory v interiérech,“ doplňuje Martin Slaba.

Přípravy na novou sezonu jsou v plném proudu, hrady a zámky komunikují nové prohlídkové trasy a obnovy. „Představujeme veřejnosti nejen památky jako takové, kdy vybízíme k jejich návštěvě, ale prezentujeme i jejich obnovy, opravy, restaurování mobiliáře. Jde v podstatě i o jakési vzdělávání veřejnosti a rozšiřování povědomí o možnosti a způsoby péči o památky,“ vysvětluje Dagmar Šnajdrová z NPÚ. Na hradech a zámcích chystají také aktivity jako květinové výstavy nebo noční prohlídky. Hlavním komunikačním kanálem jsou webové stránky, nejefektivnější jsou však reportáže v televizi a rozhlase. Do komunikace zapojují také sociální sítě, kde prezentují akce a novinky.

-tšl-