Prazdroj rozšiřuje program na podporu vesnických hospod

úterý, 17. května 2022, 10:55 Aktuality, Marketing MediaGuru

Plzeňský Prazdroj pomáhá vesnickým hospodám s vylepšením interiéru, kvality služeb i marketingem.

Pivovar Plzeňský Prazdroj investoval do vesnických podniků téměř 18 milionu korun, zdroj: Plzeňský Prazdroj.

Pivovar Plzeňský Prazdroj investoval do vesnických podniků téměř 18 milionu korun, zdroj: Plzeňský Prazdroj.

Plzeňský Prazdroj se rozhodl rozšířit svůj program na podporu vesnických hospod. Reaguje tím na jejich úbytek – jen za poslední tři roky ukončilo provoz v obcích do 5 000 obyvatel podle údajů pivovaru 12 procent hospod, což je skoro dvojnásobek v porovnání s městy nad 20 tisíc obyvatel. Důvodem jsou nejen omezení spojená s pandemií koronaviru, zákaz kouření či zavedení EET, ale také odliv hostů k domácím výčepům na zahradách či v garážích. 

Do programu „Vesnice“, který podporuje vesnické hospody od roku 2017, se již zapojilo téměř devět set hospod, jejichž prodeje piv díky tomu loni vzrostly v průměru o 8 procent. „Cílem bylo zastavit vymírání vesnických hospod, chtěli jsme je naopak oživit a pomoct hospodským, aby se jim hosté zase vrátili. Hospoda spolu s fotbalem a kostelem tvoří důležitý trojúhelník společenského života v malých obcích,“ říká Milan Pavelka, který má program na starosti. 

Pivovar investoval do vesnických podniků téměř 18 milionu korun, nejvíce loni, a to 5,6 milionu korun. Vstoupit do programu Vesnice může jakákoli místní hospoda, která odebírá piva z Prazdroje, a zároveň je situovaná na vesnici nebo v malé obci. Před pěti lety se ho účastnilo zhruba 80 podniků, letos se do něj zapojilo 861 provozoven.

Oblasti, ve kterých Prazdroj pomáhá, lze rozdělit do dvou kategorií. Tou první jsou změny, které mají zajistit větší atraktivitu hospody nebo vyšší kvalitu služeb a servisu – od vybavení, po kvalitu piva a obsluhujícího personálu. Druhou oblastí je pak pomoc s aktivitami, které mají do hospod nalákat hosty.  

„Pokud jde o vzhled a vybavení hospody, není to jen o finančním příspěvku, snažíme se zapojit také majitele a provozovatele, ale co nejvíce i místní lidi. Ať už jde o novou fasádu, výmalbu nebo lavice a stoly na zahrádku, domluvíme se s hospodským, aby sehnal pár místních šikovných lidí, kteří to dokážou opravit či vyrobit, my pomůžeme s financováním a navíc přidáme ještě slunečníky nebo propagační předměty. Toto zapojování komunit v místě výborně funguje a je pro hospodské výhodné,“ popisuje Milan Pavelka. 

Vedle toho pivovar učí hospodské pořádat akce, aby společně dali místním další důvod k návštěvě. „Velmi často narážíme na to, že hospodští nevědí, jak lidi do venkovské hospody přilákat. Přitom stačí málo, třeba uspořádat nějakou akci, pozvat kapelu nebo uvařit speciální menu. Každoročně tak iniciujeme třeba oslavu dožínek, Mikulášskou či Tříkrálovou akci. Letos v květnu pak akci Máj, lásky čas. Lidi pak začnou chodit nejen na tyto speciální akce, ale vrací se pravidelně. Stejně nám to funguje i v našem vesnickém programu Kopeme za fotbal, kde podporujeme místní fotbalové kluby. I díky tomu se nám daří rozvíjet komunitní život na vesnicích,“ vysvětluje Milan Pavelka s tím, že hospodským radí i to, jak dané akce zpropagovat. 

Prodeje zapojených hospod loni narostly v průměru o 8 %. Tržby se díky programu zvýšily například i hospodě U Šimků ve Staňkově na Domažlicku, které Prazdroj pomáhal financovat novou fasádu a proměnu interiéru včetně nového výčepu. „Nastartovalo nám to hlavně letní prodeje, díky proměně jsme získali i zcela nové štamgasty, kteří si nás oblíbili,“ dodává provozovatel hospody Milan Hilpert. 

Dalším podnikem je například hospoda v jihočeské Obecnici. „Prošli jsme rekonstrukcí, pivovar nám finančně pomohl i se stavbou pergoly a poradil nám, jak přilákat hosty,“ líčí majitel hospody v Obecnici Miroslav Kadič.

-stk-