VCCP spouští virtuální Muzeum ohroženého umění

pátek, 20. května 2022, 07:30 Aktuality, Reklama MediaGuru

VCCP pomáhá zachránit ukrajinské kulturní dědictví prostřednictvím online galerie s obrazy ukrajinských umělců.

Zdroj: VCCP

Zdroj: VCCP

V rámci podpory Ukrajiny spustila komunikační agentura VCCP virtuální galerii, která umožňuje finančně podpořit a zachránit ukrajinské kulturní dědictví. 

Muzeum ohroženého umění je online galerie s obrazy ukrajinských umělců. Díla jsou v pozměněném stavu, aby umocnila dojem z krajiny, lidí i celých měst dotčených válkou. Kliknutím na obraz můžete darovat určitou částku a přispět tak na záchranu a obnovu ukrajinského umění,“ říká Marek Farkaš, Head of Art & Design ve VCCP.

Celý výtěžek půjde přímo na účet Výboru pro ukrajinská muzea, organizaci věnující se záchraně umění napříč Ukrajinou. „Víme, že je důležité, aby se peníze dostaly na správné místo. Proto jsme se spojili s polským Výborem pro ukrajinská muzea, které vzniklo krátce po začátku války na Ukrajině jako iniciativa Institutu Pawła Włodkowice,“ sděluje Mirka Štajnberger, koordinátor projektu. Za dobu jejich fungování se pomoc dostala již do více než 40 institucí na Ukrajině. Prvotní aktivity zahrnovaly organizaci transportu s materiálem potřebným pro ochranu, digitalizaci muzejních děl a také podporu při nákupu počítačového vybavení. V další fázi chce Výbor pro ukrajinská muzea (KPMU) rozšířit škálu pomoci o podporu muzeí při obnově a odstraňování následků škod.

„V agentuře jsme chtěli nějak pomoct, nejen individuálně, ale jako tým. A je velká pravda, co prohlásil starosta Novoselytsya, že ukrajinská kultura není záležitost Ukrajiny samotné, ale nás všech, protože patří celému světu. A to nás inspirovalo k vytvoření Muzea ohroženého umění,“ popisuje vznik  nápadu za VCCP Miguel Molina.

Projekt mediálně podpořil zpravodajský server Aktuálně.cz.

-stk-