Apple přeskočil Amazon, je nejhodnotnější světovou značkou

středa, 15. června 2022, 14:50 Marketing, Výzkum MediaGuru

Hodnota největších světových značek za uplynulý rok dále rostla, nejhodnotnější značkou se stal Apple, ukazuje nový žebříček BrandZ od agentury Kantar.

TOP 10 nejhodnotnějších značek světa, hodnota v mld. USD, zdroj: Kantar BrandZ Top 100

TOP 10 nejhodnotnějších značek světa, hodnota v mld. USD, zdroj: Kantar BrandZ Top 100

Celková hodnota značek v novém žebříčku BrandZ Top 100 od agentury Kantar vzrostla o 23 % a dosáhla téměř 8,7 bilionu USD. Apple se stal světově nejhodnotnější značkou. Podle aktualizovaného žebříčku meziročně hodnota této značky vzrostla o 55 % na 947 mld. USD a má tak nejblíže k hodnotě bilionu USD. Následuje Google a loni nejhodnotnější Amazon skončil v novém žebříčku na třetí pozici. První pětici uzavírají Microsoft a Tencent.

Luxusní značky si podle výzkumné agentury vedly výjimečně dobře. Cartier, nejrychleji rostoucí značka ve všech kategoriích, zvýšila svou hodnotu o 88 % na 10 mld. USD. Mezi další značky, které za poslední rok zdvojnásobily hodnotu své značky, patří: YouTube (č. 24, 86 miliard USD), Google (č. 2, 819 miliard USD), Tesla (č. 29, 75 miliard USD) a Hermès (č. 27, 80 miliard USD).

Vedle luxusních značek se také meziročně nejvýrazněji zvýšila hodnota značek z segmentu spotřební technologie. Nejvyšší hodnoty pak dosahují značky ze segmentu poskytovatelů technologií a byznysových řešení (2,141 bil. USD), médií a zábavy (1,48 bil. USD) a spotřební technologie (2,14 bil. USD).

Agentura Kantar každoročně hodnotí významné světové značky, přičemž kombinuje nejnovější údaje o finanční výkonnosti se spotřebitelským průzkumem od více než 4 milionů spotřebitelů na 51 trzích.

Celá infografika k žebříčku BrandZ Top 100 2022 je k dispozici zde nebo ke stažení níže. 

-mav-