APRA má nové členy z řad agentur i advokacie

neděle, 19. června 2022, 08:45 Aktuality, PR MediaGuru

Novými členy APRA se staly agentury Grayling a Topic PR, přidružila se i advokátní kancelář Havel & Partners a Nadace RSJ.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

APRA rozšířila řady svých členů. Z agentur přibyly Grayling a Topic PR, které doplnily na začátku roku přijatou agenturu Pyxis. Mezi přidružené členy se zařadila advokátní kancelář Havel & Partners a Nadace RSJ. V současné době APRA sdružuje 21 českých i zahraničních PR agentur působících na českém trhu a 14 komunikačních či marketingových oddělení firem a organizací.

Agentura Grayling působí na českém trhu od roku 1993 a její specializací je úzké propojení public relations a public affairs a tvorba integrovaných marketingových kampaní. Český Grayling je součástí globální sítě, jejíž vedení sídlí v Londýně. Pražskou pobočku, v jejímž čele stojí Anna Balíčková, v současné době tvoří přes 20 seniorních konzultantů a mezi její klienty patří například společnosti Visa, Hartmann, Tetra Pak, Primark nebo Jaguar Land Rover. „Asociaci public relations považuji už od jejích počátků za největšího garanta profesionálního a etického přístupu v našem oboru. Jsem tedy moc ráda, že se naše agentura stává její součástí,“ říká Anna Balíčková. 

Agentura Topic PR se zaměřuje na intenzivní media relations, employer branding a rychlý vstup klientů na trh. Poskytuje komunikační poradenství a realizuje integrované projekty v oblastech public relations zejména pro korporátní a technologické klienty, komplexní kampaně pak zajišťuje společně s komunikační skupinou Near & Dear, jíž je součástí. Agenturu, kterou vede Karel Pluhař, aktuálně tvoří 11 konzultantů a mezi jejími klienty jsou například společnosti Trask, Veracity Protocol Kevin nebo Diana Biotechnologies.

Po více než dvaceti letech fungování asociace, která do této doby sdružovala výhradně PR agentury, se od konce roku 2019 takzvanými přidruženými členy mohou stát i firmy, které sice v oblasti komunikace či marketingu nepodnikají, ale mají vlastní PR týmy. V první polovině roku se rozrostla i základna přidružených členů o advokátní kancelář Havel & Partners a Nadaci RSJ. 

„Možnost otevřít členství pro firmy, které pro komunikaci využívají interní profesionální týmy, jsme zvažovali a připravovali několik let. Zájem o nový druh členství v APRA nás těší a s radostí mezi námi uvítáme i další významné společnosti a organizace,“ uvádí Martin Jaroš, člen výkonné rady Asociace public relations. Při tvorbě konceptu přidruženého členství se APRA inspirovala v zahraničí. 

-stk-