Češi investují do destilátů, vede whisky a koňak

pondělí, 13. června 2022, 12:30 Marketing MediaGuru

Mezi Čechy přibývá zájemců o investice do destilátů. Nejčastěji pořizují skotskou whisky nebo koňak, říká Robert Vaněček z Prestige Portfolio.

Robert Vaněček z novou Metaxou AEN3, která se prodává na 50 tisíc Kč, foto: Tomino Bláha

Robert Vaněček z novou Metaxou AEN3, která se prodává na 50 tisíc Kč, foto: Tomino Bláha

Zájemců o investice do destilátů mezi Čechy přibývá. Nejčastěji si pořizují skotskou whisky nebo koňak v hodnotách od tisíce do milionů Kč. V Česku se v loňském roce prodalo bezmála 63 mil. litrů destilátů, oproti předchozímu roku je to o 12,8 % více. Vyplývá to z nejnovějších dat mezinárodní analytické společnosti IWSR. Přitom objem prodaných lihovin v Česku byl vloni nižší než v době před vypuknutím koronavirové pandemie, v roce 2019 nakoupili zákazníci podle údajů IWSR přes 73 mil. litrů. Koronavirová pandemie a v poslední době i rostoucí inflace ovšem podpořila chuť Čechů po destilátech jako formy investice. Zájem o ně roste v desítkách procent.

V EU se prodalo celkem přes 2,14 mld. litrů lihovin, v průměru bezmála 80 mil. litrů na každou zemi. Zdroj: IWSR

V EU se prodalo celkem přes 2,14 mld. litrů lihovin, v průměru bezmála 80 mil. litrů na každou zemi. Zdroj: IWSR

Podle odborníků na investiční destiláty se počet Čechů pořizující lihoviny za účelem zhodnocení či sběratelství rozrůstá zejména v posledních dvou letech. Podle nejnovějších dat IWSR se vloni v Evropské unii prodalo celkem přes 2,14 mld. litrů lihovin, v průměru bezmála 80 mil. litrů na každou zemi. Přitom Česko je se svými téměř 63 mil. litrů na osmém místě. V přepočtu na dospělou osobu šlo za loňský rok v průměru o 7,13 litrů a Česko se tím zařadilo v EU na příčku sedmou. „Kupujících přibylo v desítkách procent. Vedle dlouhodobých investorů se skupina rozrůstá zejména o lidi, kteří doposud s investováním do destilátů zkušenosti neměli. Odhadujeme, že počet Čechů, kteří se rozhodli vložit své prostředky do investiční alkoholu, se pohybuje v jednotkách tisíců,“ uvádí Robert Vaněček z Prestige Portfolio, které se prodejem investičního alkoholu českým zákazníkům dlouhodobě zabývá.

Více informací najdete v rozhovoru s Robertem Vaněčkem.

Před třemi lety jste avizoval, že začala v Česku jakási sběratelská horečka destilátů. Jak vypadá trh nyní, zvýšil se zájem nebo je to na zhruba stejné úrovni?

Rozhodně musím konstatovat, že moje slova se v tomto ohledu naplnila, možná jsem popravdě ani nečekal, že události posledních dvou let budou naopak tuto horečku ještě eskalovat. Lidé měli víc času podívat se po různých nových možnostech sbírání, investovaní a poslední dobou je zde ještě ekonomická situace, kdy moje zaměření sbírek je hodnoceno jako poměrně nadčasové. Jde o výběr těch nejlepších výrobců na světě, kteří za sebou mají po staletích existence spousty různých krizí. A jsou stále zde. Jejich vybrané produkty si drží stále svoji hodnotu. To je můj záměr, vybírat konzervativní značky a jejich výběrové edice a v maximální možné transparentnosti je zařazovat do sbírek.

Jaké kategorie investičních destilátů si čeští zákazníci pořizují nejčastěji?

Podle mojí zkušenosti jsou to skotské whisky a koňaky. Nákupní ceny se pohybují od desetitisíců až po miliony korun za vybrané edice. Právě takzvané hnědé stařené destiláty jsou v poslední době v hledáčku sběratelů a investorů do alkoholu.

Když si koupíte kvalitní destilát, za jak dlouho se zhodnotí? Jak se vyvíjí cena alkoholu během posledních tří let?

Vývoj cen kvalitních stařených destilátů radím vždy sledovat v horizontech vyšších, 8 až 15 let. Výše zhodnocení i doba návratnosti se u konkrétních značek liší. Když se ale podíváme zpět, tak u vybraných produktů za poslední dobu je minimum dejme tomu 5 % a více ročně. Jsou i mimořádné edice, které jsou schopny růst i v rámci stovek %.

Aktuálně se potkáváme na představení destilátu Metaxa AEN 3. Jak hodnotíte tento destilát a jeho předchozí edice?

Metaxu AEN a obecně vinné destiláty mám jako someliér moc rád. Už když jsem pracoval v gastronomii, jsem s nimi moc rád pracoval. Bavilo mě na nich to úzké propojení s víny, a tedy s celým večerem. Klient začne Champagne, k jídlu si dá různá vína a zakončí večer vinným destilátem. Celé to do sebe krásně zapadá. AEN je vyvrcholením toho nejlepšího z palírny Metaxa. Každá ze tří edic, co vyšla do světa, byla vždy ceněna a některé z karaf jsou v těch nejlepších sbírkách. Jedná se o super premium kategorii, kam řadíme ty nejlepší produkty, jako například vrcholný koňak Louis XIII.

Můžete uvést vývoj edicí Metaxa AEN, co se týče ceny?

Za jednu karafu první edice by v současnosti její majitel mohl získat nejméně 80 tisíc Kč, původní cena byla 18 888 Kč. Druhá série, představená v roce 2018 v počtu 130 karaf za cenu 45 tisíc Kč, dosahuje v současnost i hodnoty kolem 300 tisíc Kč. Obchoduje se tedy na téměř šestinásobku své původní ceny. Aktuální edice se prodává za 50 tisíc Kč.

A existuje v ČR nějaký výrobce kvalitních destilátů, který se již dostal na úroveň zahraničních?

Existují náznaky, že někteří výrobci jdou správným směrem, ale dostat se opravdu do světové špičky u stařených destilátů je běh na dlouhou trať. U čirých destilátů je situace jiná, máme tady už několik výrobců, kteří svým způsobem už ve své kategorii ve špičce jsou. Není to ale kategorie, kterou zařazuji klientům do sbírek, to se týká pouze skotské whisky a koňaku.

Češi začínají uvažovat o alkoholu jako o investici

čtvrtek 14. listopadu 2019

-zue-