Kokoza uvádí kampaň, kterou motivuje k udržitelnosti

čtvrtek, 9. června 2022, 06:50 Aktuality, Reklama MediaGuru

Kokoza představila novou kampaň a videospot, který podporuje uzavřený cyklus jídla v gastroprovozech. V kampani vyzývá ke kompostování a udržitelnému provozu.

Tisková konference Kokozy, zdroj: MediaGuru.cz

Tisková konference Kokozy, zdroj: MediaGuru.cz

Kokoza pomáhá lidem, firmám, restauracím a dalším organizacím třídit bioodpad, kompostovat a pěstovat bylinky. Nyní přichází s novou celorepublikovou kampaní a videospotem, ve kterém upozorňuje na téma uzavřeného cyklu jídla. „Spotem a osvětovou kampaní bychom chtěli oslovit především kavárny a restaurace, kterým chceme představit náš koncept uzavřeného cyklu jídla a s tím spojené možnosti snížit objem směsného odpadu díky třídění a kompostování organické složky odpadu,“ vysvětluje Denisa Lešková, hlavní koordinátorka projektu. Představení nové kampaně proběhlo ve středu v restauraci Gran Fierro, která je do projektu zapojená.

Nový videospot „Nesuď podle slupky a začni kompostovat” vznikl pod pražskou kreativní produkcí Nice!. „V Kokoze si zakládáme mnohem více na evoluci než na revoluci, proto jsme rádi, že produkce Nice! Film dokázala přijít se skvělým příběhem, který nesoudí podle slupky a spíše než kritice se věnuje pozitivním příkladům a inspiraci,“ doplňuje Denisa Lešková. Spot vznikal v ulicích na pražské Malé Straně, v restauraci Banh Mi Makers a na zahradě kavárny Alchymista.

Hlavním záměrem spotu je inspirovat lidi ke kompostování, upozornit na téma uzavřeného cyklu jídla a aplikovat jej v kavárnách a restauracích ve všech 14 krajích v České republice. Koncept uzavřeného cyklu jídla představuje cyklický život potravin od přípravy pokrmů v kuchyni, přes zpracování organických zbytků, kompostování, vrácení do půdy v podobě hnojiva a následnou sklizeň lokálních potravin. „Kompostování v gastroprovozu je důležité a může s ním začít opravdu každý podnik. V Kokoze jsme experti na kompostování a rádi poradíme gastroprovozům, domácnostem i firmám, jak na to,“ dodává Denisa Lešková.

Videospot kampaně Kokozy, zdroj: youtubový účet Kokozy

Data z průzkumu Kokozy, zdroj: Kokoza

Data z průzkumu Kokozy, zdroj: Kokoza

V zahraničí je kompostování běžné téma, v České republice je však pouze v začátcích, proto se Kokoza rozhodla založit projekt, který téma kompostování v Česku otevrá. Do projektu, který je podpořen grantem Ministerstva životního prostředí a běží od září 2020, se zapojilo několik restaurací, které uzavřený cyklus jídla praktikují. Mezi tyto podniky patří například Gran Fierro, Eska, Etapa nebo Jídlo Baví. „Cílem tohoto projektu bylo zjistit, jak lze otevřít téma udržitelnosti v českých gastroprovozech,“ dodává Kristýna Mrkvičková, kompostovací konzultantka z Kokozy.

-tšl-