Odhad: Za streamování platí 60 % zákazníků, trend dopadá na kina

pátek, 24. června 2022, 08:05 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Podle dat společnosti Axocom platí za streamování videoobsahu 60 procent z celkového počtu 1,3 mil. diváků.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Streamovací platformy v Česku mají 1,3 milionu diváků. Uživatelů platících pravidelně za obsah je však výrazně méně a to zhruba 60 %, tedy 800 000 lidí. Zbytek využívá nejrůznější promo akce, kdy se k video obsahu dostanou zadarmo, nebo sdílí svá hesla s kamarády a kolegy. Vyplývá to z údajů distribuční společnosti Axocom. Ta zároveň upozorňuje, že trend sledování pořadů prostředním streamovacích platforem dopadá na tuzemská kina.

Axocom zastupuje na českém trhu a v zemích regionu CEE více než 50 specializovaných televizních kanálů, dění na televizním trhu tak průběžně monitoruje. Co se týče nejrozšířenějších služeb, tak podle dat společnosti, prim v tuzemsku stále drží Netflix, který má 37 % diváků, následuje jej HBO Max s 22 % diváků. Zhruba 10 % diváků patří Voyo.

„To teď asi nejvíce bude soupeřit o udržení pozornosti, protože lokální produkce se těžko bude srovnávat se zahraniční nabídkou těch nejnákladnějších filmů, které přicházejí s Disney+,“ komentuje data ředitelka společnosti Erika Luzsicza.

Aktuální situace na trhu v tuto chvíli podle společnosti nejvíce dopadá na kina. Zejména nabídka Disney+ totiž obsahuje nejvíce filmových hitů, které bývají kasovními taháky kinosálů. Zároveň se zaměřuje na filmy a seriály určené pro celou rodinu. „Navíc tato cílová skupina asi ocení, že předplatným potenciálně ušetří za lístky do kina. Obecně lze říci, že v dobách vysoké inflace dopadá šetření nejvíce na oblast kultury a dále služby, které si lidé objednávají tak nějak navíc. Zároveň zkušenost ze zahraničí ukazuje, že zhruba deset až 15 procent diváků nemá problém takzvaně migrovat mezi jednotlivými službami. Pokud je jedna platforma omrzí, odhlásí se a předplatí si jinou. Dostanou tak za jedny peníze přístup zas k jinému zdroji a jiné knihovně titulů," dodala Luzsicza.

-mav-