Albert využije ve 40 prodejnách autonomní roboty

pátek, 29. července 2022, 07:30 Aktuality, Retail MediaGuru

Albert nasadí do 40 svých prodejen autonomní roboty. Postarají se o úklid.

Autonomní roboti se postarají o úklid ve 40 prodejnách Albert, zdroj: Albert.

Autonomní roboti se postarají o úklid ve 40 prodejnách Albert, zdroj: Albert.

Po nasazení prvních čtyř robotů v hypermarketech v Praze a blízkém okolí rozšiřuje autonomní roboty Albert do 40 svých prodejen. Starat se budou o úklid jak v noci, tak za běžného provozu a přítomnosti zákazníků.

První robot vyjel na prodejní plochu v druhé polovině června. „Nasadili jsme ho dřív než ostatní, abychom si na něm mohli ověřit všechny potřebné kroky, které uplatníme při zavádění. Další tři ho už následovali a uklízejí na prodejnách v Praze a blízkém okolí,“ vysvětluje Pavel Klemera, manažer podpory provozu v Albertu. Řetězec si roboty zkoušel postupně v různých prostředích a vyhodnocoval jejich efektivitu. 

„Robot se přesně naprogramuje a plní svůj úkol. Nevynechá žádný prostor a každý den vykonává činnost naprosto stejně,“ popisuje Pavel Klemera. Vyjetí robota předchází naskenování prodejny a uložení její mapy, podle které následně pracuje. Každým úklidem se zároveň zdokonaluje. Překážkám, včetně lidí, se umí robot bezpečně vyhnout. V případě, že potřebuje asistenci, zašle hlášku na e-mail nebo telefon odpovědnému pracovníkovi. Nabízí také možnost odloženého startu nebo je možné ho nastavit tak, aby uklidil jen určitou část prodejny. Výhodou tohoto typu robotů je, že je možné je v případě potřeby přepnout do manuálního režimu a uklízet běžným způsobem. 

-stk-