Fever-Tree: Rok 2022 by měl být pro nás nejúspěšnější v historii

středa, 13. července 2022, 11:00 Marketing Kateřina Straková

Tři čtvrtiny drinků tvoří nealko složka, proto je velmi důležité, aby byla kvalitní, říká Laura Lipke, marketingová ředitelka značky Fever-Tree.

Laura Lipke, zdroj: Fever-Tree

Laura Lipke, zdroj: Fever-Tree

Značce prémiových mixérů Fever-Tree se na českém trhu daří. I když za pandemie došlo k poklesu, způsobeným uzavřením gastro provozů, již nyní se vrátila k růstu a letošní rok by měl být nejúspěšnější v její historii v České republice. 

Kromě distribuce přes restaurace a bary, ale také prodejny a e-shop ji k tomu pomáhají i marketingové aktivity, jako je online komunikace, aktivity v místě prodeje nebo eventy. Letos v létě navíc spouští kampaň se zaměřením na gin & tonic. „Chceme spotřebitelům vysvětlit, že ¾ drinků tvoří právě ta nealko složka, proto je velmi důležité, aby byla kvalitní. A neplatí to ostatně jen u gin & tonic,“ popisuje marketingová ředitelka značky pro severní a střední Evropu Laura Lipke.

Více o značce, kategorii prémiových mixérů i změnách spotřebitelského chování v době pandemie si můžete přečíst v našem rozhovoru. 

Značka Fever-Tree je na českém trhu od roku 2015. Jaká je její současná pozice?

Fever-Tree byla do období covidu poměrně stabilní. V roce 2020 došlo k poklesu, způsobeným zejména uzavřením gastro provozů, ale jsme velmi rádi, že od roku 2021 se značka opět nastartovala a rok 2022 by měl být nejúspěšnější v historii značky v ČR.

Značku zde dříve na trhu zastupovala společnost Rémy Cointreau (dnes Mast Jägermeister), nyní ji distribuuje Ultra Premium Brands. Proč jste se rozhodli pro změnu?

Značka byla uvedena na trh společností Ultra Premium Brands (UPB) již v roce 2006, čímž byl vytvořen segment prémiových mixérů. V důsledku konsolidace více trhů v roce 2014 byla distribuce Fever-Tree převedena na společnost Rémy Cointreau. Od roku 2020 je značka opět součástí společnosti UPB, která využívá zejména svých silných stránek společnosti jako například přímou distribuci, sílu na trhu, dlouhodobé zaměření se vedle prodeje i na budování značky či dokonalost v realizaci.

Fever-Tree vznikla jako reakce na „jediný mixér ve městě“, masově prodávanou značku Schweppes. Jak si stojíte nyní, kdy se počet konkurentů v kategorii mixérů výrazně zvýšil?

Ano, trh s prémiovými mixéry se za poměrně krátkou dobu velmi rozšířil, za což jsme rádi, neboť to svědčí o potenciálu, a to nejen pro prémiové lihoviny, ale právě i pro mixéry. K nárůstu došlo i v době covidu, kdy se konzumace prémiových drinků přenesla do domácností. Fever-Tree si stojí velmi dobře a věříme, že si povedeme ještě lépe, i když to vůbec není jednoduché.

Značka se soustředí především na bary a restaurace. Jak značku ovlivnila pandemie, kdy musely být bary zavřeny? Jaká byla vaše strategie při pandemii?

Je to tak, respektive před covidem tomu tak bylo. Tato náročná doba značně ovlivnila spotřebitelské chování. Nemohli jsme chodit do restaurací a barů, byli jsme zavřeni doma, a tím pádem se téměř veškerá konzumace přesunula do domácího prostředí. Společnost UPB se hned v začátcích pandemie soustředila právě na B2C, a to zejména na rozvoj svého e-shopu, což se zakrátko ukázalo jako velmi dobré rozhodnutí.

Zaměříte se více i na koncové zákazníky?

Na konci června se konal v Praze Ginfest, který je pro komunikaci značek velmi důležitý. A to z toho důvodu, že je navštěvován nejen pracovníky z oboru, ale také koncovými spotřebiteli. Je ideálním místem, kde můžete představit širokou nabídku jak ginů, tak právě i vhodných mixerů. V neposlední řadě přináší také obrovskou možnost edukace koncového spotřebitele, jak si drink správně připravit i jaké produkty zvolit.

Společnost Fever-Tree začala s Indian Tonic. Nyní je portfolio značky mnohem širší. Jaký výrobek je nejoblíbenější? 

Indian Tonic je stále nejprodávanější. Ráda bych ale také upozornila na druhy Mediterranean Tonic a Ginger Beer, které zaznamenávají velký růst. Novinkami v portfoliu jsou Raspberry & Rhubarb Tonic a Distiller Cola a možná právě ty budou vycházejícími hvězdami. Nicméně nabídku plánujeme nadále rozšiřovat.

Na co se zaměřujete v komunikaci? 

Samozřejmě se zaměřujeme na budování povědomí o značce a vysvětlování toho, čím se Fever-Tree odlišuje, což je především příběh jedinečných ingrediencí a jejich autentická chuť. Proto jsou eventy jako například Ginfest, guestbartendering s brand ambasadorem, crossbrands eventy s prémiovými lihovinami pro nás tak důležité.

Jaké marketingové aktivity používáte k propagaci značky? 

Digitální komunikaci, která cíleně oslovuje koncové spotřebitele, a dále vizibilitu a aktivaci v místě prodeje. V on-tradu využíváme hodně brand ambasadora, který jednak pomáhá ke zvyšování povědomí o značce, jednak zajišťuje školení personálu. Tím, že společnost UPB zastupuje více velmi úspěšných značek, využíváme i společné komunikace, a to nejen na e-shopu  Warehouse1, ale i v prodejně Warehouse#1 v pražském Karlíně.

Co plánujete v oblasti marketingu v nadcházejících měsících?

Léto je pro značku nejdůležitějším obdobím, a proto jsme připravili kampaň, která půjde přes více komunikačních kanálů, zaměřenou zejména na komunikaci drinku gin & tonic. Chceme spotřebitelům vysvětlit, že ¾ drinků tvoří právě ta nealko složka, a proto je velmi důležité, aby byla kvalitní. A neplatí to ostatně jen u gin & tonic. 

Laura Lipke, marketingová ředitelka značky Fever-Tree pro severní a střední Evropu

Pro značku Fever-Tree pracuje od května roku 2017. Společně s distribučními partnery pracuje na jejím lokálním rozvoji, ať už prostřednictvím komunikace, aktivačních plánů, nebo společné propagace s partnery. Předtím pracovala několik let pro společnost Moët Hennessy v Německu.