Manufaktura zahajuje pilotní projekt Bez obalu

pátek, 15. července 2022, 16:45 Aktuality, Retail MediaGuru

Česká kosmetická firma Manufaktura v několika svých prodejnách v červenci 2022 spouští pilotní projekt prodeje stáčené kosmetiky Bez obalu.

Zdroj: Manufaktura

Zdroj: Manufaktura

Česká kosmetická firma Manufaktura v několika svých prodejnách v červenci 2022 spouští pilotní projekt prodeje stáčené kosmetiky Bez obalu. Uvedla, že tím reaguje na trendy v oblasti ekologie a udržitelnosti a zároveň plní přání svých zákazníků, kteří po stáčeném sortimentu volali. Stáčený sortiment zákazníci zakoupí ve vybraných prodejnách Manufaktura v Praze, Pardubicích, Brně, Ostravě, Zlíně, Bratislavě a Žilině. Konkrétní seznam prodejen je k dispozici zde.

Manufaktura pro nový bezobalový projekt vybrala dva produkty – Pivní šampon na vlasy s pravým českým pivem a sprchový gel Louka. Jedná se o výrobky, které se dlouhodobě drží na prvních příčkách prodeje.

Do vybraných obchodů Manufaktura si zákazník donese vlastní čistou a uzavíratelnou nádobu, ve které si svůj pivní šampon nebo sprchový gel Louka odnese. Další možností je si za poplatek koupit univerzální lahvičku o objemu až 500 ml.

„S obaly všeobecně šetříme, využíváme papír, PET, sklo a jiné lehko recyklovatelné materiály a jednoznačně také v této oblasti preferujeme české dodavatele,“ říká kreativní ředitelka společnosti Manufaktura, Bára Čechová.

Hlavní myšlenkou bezobalového prodeje je úspora obalového materiálu, který při spotřebě kosmetiky vzniká. Zákazník může lahvičku využívat opakovaně a ušetřit tak jednorázový plast. Nádoby, ze kterých se kosmetika v prodejnách Manufaktura stáčí, se po vyčerpání vracejí zpět do výrobního závodu Manufaktury v pražských Čakovicích, kde se vymyjí a znovu použijí. Díky tomu nevzniká ani žádný zbytečný odpad při výrobě.

Dalším benefitem je cenová úspora. Zákazník při každém bezobalovém nákupu ušetří přibližně 20 % oproti ceně výrobku v originálním balení.

„Už od roku 1991 přirozeně ctíme zásady udržitelného podnikaní. Vždy jsme hledali cesty, jak produkovat co nejméně odpadu. Díky vlastnímu vývoji, výrobě i logistice máme veškeré procesy přímo pod kontrolou a můžeme si dovolit například opakovaně využívat distribuční kartonové krabice pro závozy zboží. Naše lahvičky jsou vyrobeny z PETU v ČR, několik let obsahují 30 % recyklovaného plastu. Podíl recyklovaného plastu v lahvičkách jsme v roce 2021 zvýšili na 50 %. Doposud se nám tím podařilo uspořit více než 23 tun plastu. Prodej stáčeného sortimentu je dalším logickým krokem,“ dodává Čechová.

-mav-