Nejsme z plechu, varuje uživatele koloběžek nová kampaň

čtvrtek, 7. července 2022, 14:30 Aktuality, Reklama MediaGuru

Kampaň cílí především na mladé uživatele koloběžek a ukazuje jim pravidla správného chování při použití koloběžek.

Vláďa Videos je tváří kampaně Nejsme z plechu, zdroj: ČKP

Vláďa Videos je tváří kampaně Nejsme z plechu, zdroj: ČKP

Pod taktovkou České kanceláře pojistitelů (ČKP) vznikla kampaň s názvem „Nejsme z plechu“. Upozorňuje na to, jak se na koloběžkách správně chovat či jak se vyvarovat problémům a nehodám na cestách. Kampaň, která cílí zejména na mladé uživatele koloběžek, využívá popularity jedněch z nejznámějších influencerů, vystupujících pod aliasy Vláďa Videos a Nevídanej Kořen. Ti budou kampaň podporovat na YouTube a TikToku

„Koloběžky jsou dnes už zcela běžným dopravním prostředkem, stejně jako třeba kola. Zatímco na kole jsme si ale už zvykli nosit ochranné prvky, u koloběžek jako bychom na bezpečnost zapomínali. Zejména moderní elektrokoloběžky ale často dosahují rychlostí srovnatelných s běžnými koly, někdy dokonce i vyšších. Jet na elektrokoloběžce bez přilby je tak nesmyslný hazard nejen se zdravím, ale často bohužel i se životem,“ uvedl Jan Matoušek, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Zdroj: Vláďa Videos pro Nejsme z plechu

„Velkou roli u příčin nehod zaviněných cyklistou hraje jeho věk. Děti a mladí cyklisté do 24 let zaviní 29 % nehod nedáním přednosti v jízdě. Naproti tomu u dospělých cyklistů je nedání přednosti příčinou jen 12 % nehod, které způsobí. Je zřejmé, že řidičská zkušenost a znalost dopravních předpisů pomáhají dospělým cyklistům lépe zvládat dopravní situace,“ říká Marek Sibal, datový analytik Portálu nehod. Právě z toho důvodu míří kampaň Nejsme z plechu právě na mladší generaci účastníků silničního provozu.

Na nových webových stránkách www.nejsmezplechu.cz je možné nalézt informace, jak se správně chovat na koloběžkách a e-koloběžkách a čemu se naopak při jejich používání vyhnout. Cílem kampaně je pomocí webu, sociálních sítí a kontaktní a mediální kampaně upozornit na nejčastější chyby, kterých se jezdci dopouštějí. Z pohledu zákona je každý uživatel koloběžky cyklista a z toho vyplývají adekvátní povinnosti. Každý koloběžkář, kterému ještě nebylo 18, musí ze zákona používat helmu. K jízdě by měl využívat primárně cyklostezky a cyklopruhy. Mezi hlavní přestupky patří jízda ve dvou a pití alkoholu před jízdou, což jsou jedny z nejčastějších příčin nehod na koloběžkách.

​-mav-