ČT art zařadí cyklus Česká detektivka nebo dokument o Kunderovi

středa, 31. srpna 2022, 16:30 Aktuality, TV MediaGuru

Kulturní stanice ČT art nabídne jako obvykle na začátku září pořady v nabídce Týden dárků, do podzimního vysílání pak zařadí několik nových cyklů a dokumentů.

Ondřej Vetchý v pořadu Česká detektivka, zdroj: ČT

Ondřej Vetchý v pořadu Česká detektivka, zdroj: ČT

Týdnem dárků zahájí ČT art od čtvrtka 1. září oslavy devátých narozenin. Hned první den nabídne od 20 hodin přímý přenos hudební inscenace Špinarka z ostravského Divadla Petra Bezruče. Do neděle 11. září pak odvysílá koncerty, záznamy divadelních představení či premiéry světově oceněných filmů.

„Kromě Špinarky odvysíláme v září unikátní koncert na hladině Vltavy, naši diváci budou na dálku přítomni na zahajovacím koncertu Dvořákovy Prahy a živě si mohou užít třeba zahájení festivalu Zlatá Praha, na kterém své písně i hosty představí Dagmar Pecková. Nenecháme si ujít ani zahajovací koncert sezóny České filharmonie,“ uvedl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Premiérově se ve vysílání ČT art na podzim představí cykly Doupě hitů s hosty Michalem Prokopem, Petrem Fialou s Mňágou a Žďorp či Ivanem Hlasem. Cyklus Česká detektivka, s průvodcem Ondřejem Vetchým, představí historii čtenářsky oblíbeného žánru, kterému se tuzemští spisovatelé věnují už bezmála sto let. Novinka  Životní styl první republiky zase připomene meziválečné období.

V programu se objeví i dokumenty. Architekt, který si plní své sny je podtitul portrétu Petra Koláře, autora realizací oceněného rezortu na Maledivách nebo národního Olympijského domu v Pchjongčchangu. Tvůrčí tandem Marek Najbrt – Pavel Klusák se po dvojici Vodňanský – Skoumal zaměřil na další hudebníky v dokumentu Burian vs. Dědeček. Slunovraty Petra Nikla představí paletu dovedností jednoho ze zakladatelů skupiny Tvrdohlaví a držitele Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 1995. ČT art uvede v premiéře snímky o malířce Toyen i architektu Adolfu Loosovi. Doyenovi české moderní hudby je věnován film Dobře skrytý Jan Klusák. Od Žertu k Bezvýznamnosti mapuje dílo Milana Kundery včetně života v Brně nebo návštěvy univerzity v Rennes, která ho zavedla do Francie.

Nový obsah naleznou na podzim také návštěvníci webu ctart.cz, kam se svou osmidílnou sérií Vetřelci a predátoři zamíří Pavel Karous, sochař a pedagog, který se tentokrát věnuje nešvarům současného umění ve veřejném prostoru. Svůj podcast o šesti významných osobnostech z historie České televize chystá dvojice ze střediska Péče o archivní pořady Jakub Adamus a Jakub Hošek. Místo činu: Kavčí hory představí v jednotlivých epizodách na více než půlhodinové ploše například Kamilu Moučkovou, Jindřicha Fairaizla nebo Miloše Frýbu a zpřístupní posluchačům archiv ČT.

Seznam podzimních premiér na ČT art si můžete prohlédnout v materiálu níže.

-mav-