Inflace v televizní reklamě letos dosáhne v průměru 11,7 %

středa, 3. srpna 2022, 07:40 TV, Reklama MediaGuru

Mediální agentury sdružené v profesním uskupení ASMEA, které se podílejí na obchodování drtivé většiny televizní reklamy, odhadují nárůst cen pro letošní rok na úrovni 10-15 procent.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Odhad inflace v televizní reklamě za letošní rok se podle mediálních agentur sdružených v Asociaci mediálních agentur (ASMEA) pohybuje mezi 10-15 %. Důvodem je pokračující vysoká poptávka po reklamním prostoru v kombinaci s vysokými cenami základních vstupů. ASMEA to uvedla na základě svých dat a výpočtů. Členy ASMEA jsou největší mediální agentury působící v českém reklamním průmyslu.

ASMEA na základě dat poskytnutých jejími členy, kteří představují absolutní majoritní podíl nakupovaných GRP na televizním trhu, došla k závěru, že průměrná TV inflace individuálních cen v roce 2022 dosáhne v průměru 11,7 %. „Zájem o televizní reklamu rok od roku stoupá, přibývají noví klienti a tlak na reklamní prostor je kvůli tomu opravdu vysoký,“ komentoval Ondřej Novák, výkonný ředitel Asociace mediálních agentur. „Zároveň rostou náklady kvůli celkové inflaci, která podle dat ČNB dosáhne v letošním roce 13,1 %, a proto jsou televize nuceny přistoupit k citelnějšímu zdražení,“ dodal.

Z výhledu ASMEA tedy vyplývá, že inflace v televizní reklamě dosáhne úrovně z roku 2020, kdy se její hodnota pohybovala rovněž na hranici 12 %. Nižší byla jen v loňském roce, kdy se jednalo o cca 8% nárůst.

-mav-

Počet televizních GRP v prvním pololetí se zvýšil jen mírně

pondělí 25. července 2022