ANO navrhuje, aby důchodci a postižení neplatili poplatky ČT a ČRo

úterý, 13. září 2022, 11:15 Aktuality, TV, Rádio ČTK

Důchodci a postižení by neměli hradit koncesionářské poplatky, navrhla skupina poslanců hnutí ANO.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Skupina poslanců opozičního hnutí ANO navrhla rozšíření okruhu lidí osvobozených od úhrady koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu. Platit by je nemuseli podle novely příslušného zákona starobní a invalidní důchodci, všichni držitelé průkazu lidí se zdravotním postižením, nikoli tedy jen lidé s úplným zrakovým či sluchovým hendikepem jako nyní, a také nezaopatřené děti. Předkladatelé návrh zdůvodnili snahou o snížení životních nákladů zranitelných skupin obyvatel.

Nynější výjimky z hrazení poplatků, k nimž patří také domácnosti s příjmy pod 2,15násobek životního minima, pokládají předkladatelé za úzké a přísné. Neodrážejí podle nich podmínky, v nichž zranitelné skupiny obyvatel žijí. „Ty se zejména v uplynulých dvou letech potýkaly se zvýšenou zdravotní, finanční a sociální zátěží v souvislosti s probíhající pandemickou krizí i drastickým růstem cen energií, potravin i dalších základních komodit, který přesahuje jejich schopnosti na změny reagovat," uvedli autoři v důvodové zprávě.

Odhad dopadů do rozpočtů veřejnoprávní České televize a Českého rozhlasu předkladatelé novely konkrétně nevyčíslili. Televizní poplatek činí na domácnost 135 korun a rozhlasový 45 korun měsíčně. Poplatky představují většinu příjmů obou veřejnoprávních médií.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

V minulém volebním období navrhovali rozšíření osvobození od úhrady koncesionářských poplatků poslanci SPD. Výjimku měli mít starobní a invalidní důchodci a samoživitelé, kteří pečují o nezletilé dítě. Od plateb měly být podle novely osvobozeny také například domácnosti s příjmy pod čtyřnásobek životního minima. Někdejší komunistický poslanec Zdeněk Ondráček pak chtěl v jiném návrhu vyjmout z povinnosti domácnosti, jejichž členové by úředně ověřeným písemným prohlášením uvedli, že rozhlasové nebo televizní vysílání nesledují. Sněmovna žádnou z těchto předloh do voleb neprojednala.

-čtk-