Časopis National Geographic si v Česku připomněl 20 let

pondělí, 19. září 2022, 07:00 Aktuality, Tisk MediaGuru

V historické budově Národního muzea se uskutečnil slavnostní večer, kterým si časopis National Geographic připomněl 20. výročí existence na českém trhu.

Na stejném místě, kde se přesně před dvaceti lety křtilo první české číslo časopisu National Geographic, se 13. září 2022 konala slavnostní akce k připomenutí tohoto výročí.

V historické budově Národního muzea, jež je partnerem National Geographic, se sešly osobnosti z vědeckého, akademického, kulturního i obchodního prostředí, aby si připomněly aktivity, které u nás pod značkou NG probíhají. Ty zahrnují nejen vydávání časopisu, českou verzi webu, ale i televizní vysílání.

Mezi pozvanými byla i celá řada hostů, kteří s českou edicí NG pravidelně spolupracují. Mezi jinými egyptolog, profesor Miroslav Bárta, filmař a polárník Petr Horký, režisér Steve Lichtag nebo první český akvanaut Pavel Gross.

„Do Národního muzea, které je naším partnerem, se rádi vracíme, protože nás spojuje stejné poslání – šířit poznání a vzdělání,“ uvedl během slavnostního večera šéfredaktor české edice National Geographic, Tomáš Tureček, který stojí v čele časopisu od samého začátku. 

Miroslav Bárta na slavnostním večeru NG, zdroj: VLM

Miroslav Bárta na slavnostním večeru NG, zdroj: VLM

Petr Horký na slavnostním večeru NG, zdroj: VLM

Petr Horký na slavnostním večeru NG, zdroj: VLM

Jakub Vágner na slavnostním večeru NG, zdroj: VLM

Jakub Vágner na slavnostním večeru NG, zdroj: VLM

Česká edice NG, kterou vydává mediální skupina Vltava Labe Media, byla v době svého vzniku 21. neanglickou mutací časopisu se žlutým rámečkem a teprve druhou v oblasti střední a východní Evropy. Za dobu svého trvání přispěla k hlubšímu poznání v celé řadě vědních oborů, v nichž čeští experti často působí na světové úrovni. Za připomenutí stojí úzká spolupráce hned od prvního čísla s českými egyptology v Abúsíru, podíl na změření nejhlubší zatopené propasti na světě poblíž Hranic na Moravě, reportáže o práci českých biologů, botaniků, historiků, geologů či astronomů, které populárně naučnou formou přibližují nejnovější poznatky naší vědecké obce.