Česká televize natáčí nový detektivní seriál Oktopus

čtvrtek, 15. září 2022, 12:00 TV MediaGuru

Každá z třinácti chystaných epizod nového seriálu České televize Oktopus přinese jeden odložený případ těsně před promlčením.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Česká televize natáčí nový detektivní seriál Oktopus v režii a podle scénáře Jana Pachla. Štáb se poprvé sešel v průběhu letních prázdnin, poslední klapka padne v únoru příštího roku. V hlavních rolích se představí Miroslav Krobot, Marika Šoposká, Kryštof Hádek a Zuzana Stivínová. Každá z třinácti chystaných epizod přinese jeden odložený případ těsně před promlčením. Na námětu se vedle Jana Pachla podílel i Josef Viewegh.

„Oktopus bude trochu jiný seriál. Je totiž založený výhradně na odložených případech. Detektivové nevyšetřují aktuální vraždy. A to i mě baví, protože vynecháváme obvyklé prvotní výslechy všech podezřelých. Ty už kdysi proběhly a my se v příběhu jednotlivých dílů můžeme víc věnovat psychologii postav. Pro mě tedy něco nového,“ uvedl Jan Pachl. Jeho režijní rukopis znají diváci České televize například ze seriálů Cirkus Bukowsky nebo Rapl.

Děj nového seriálu se odehrává v kulisách pražské kriminální policie, pod jejímž patronátem vznikl speciální útvar Oktopus (Oddělení kontroly termínově ohrožených případů útvaru S). Oddělení je týmem jednoho muže, kapitána Dítěte (Miroslav Krobot), případů s expirační dobou dvaceti let má víc než dost, a tak je mu přidělena posila – mladá policistka Fáberová (Marika Šoposká).

Postavu kapitána Dítěte nejvýrazněji charakterizuje pověst velkého bouřliváka v soukromém životě. „A to se právě tak úplně neslučuje s jeho služebními povinnostmi a dodržováním všemožných předpisů. S tím má trochu problémy. Jinak je to analytický mozek, který se vždy při vyšetřování nějak uplatní,“ popisuje svou roli herec Miroslav Krobot

Pro záběry zázemí sídla pražské policie a útvaru Oktopus zvolili filmaři Emauzský areál u Karlova náměstí, v němž sídlí Institut plánování rozvoje hlavního města Prahy. V průběhu několikaměsíčního natáčení ovšem štáb využije celou řadu lokací napříč republikou. 

-mav-