Netflix otevřel ve Varšavě centrálu pro region CEE

středa, 7. září 2022, 07:15 Internet & Mobil MediaGuru

Ve Varšavě otevřel Netflix svou regionální centrálu pro střední a východní Evropu.

Kanceláře regionální centrály Netflixu ve Varšavě, zdroj: Netflix

Kanceláře regionální centrály Netflixu ve Varšavě, zdroj: Netflix

Streamovací platforma Netflix otevřela 5. září regionální centrálu pro střední a východní Evropu (CEE) ve Varšavě. Zastřešovat bude aktivity společnosti v Česku a na dalších 27 trzích v CEE regionu. Společnost v tuto chvíli hledá odborníky z různých oblastí, kteří by se do týmu přidali.

Netflix oficiálně vstoupil na CEE trh v roce 2016 a od té doby se výrazněji angažuje tím, že pomáhá produkcím v rámci jejich vlastních tvůrčích projektů a zároveň investuje do licencování lokálních titulů. Jen v České republice licencoval přibližně 500 českých titulů, mezi které patří například Bábovky, Matky, Karel a Gump – pes, který naučil lidi žít. Český seriál Svět pod hlavou se stal jedním z největších hitů Netflixu v celém regionu. 

Česko se také stalo klíčovou produkční lokalitou pro tvorbu filmů a seriálů přímo z dílny Netflixu. V poslední době se zde natáčely tituly jako například The Gray Man a Vyproštění 2.

„Ve Varšavě jsme právě otevřeli centrálu pro náš CEE tým. Jsme rádi, že jsou jeho součástí ti nejlepší profesionálové v oboru. V následujících měsících se budeme soustředit jednak na nábor dalších kolegů z různých oblastí působnosti, jednak na posilování vlastní pozice v regionu i na spolupráci s lokálními trhy a filmovým průmyslem,” říká Anna Naglerová, ředitelka oddělení Local Language Series pro CEE. 

„Filmový průmysl ve střední a východní Evropě je známý svými tvůrčími tradicemi a místními talenty. V samotném Česku jsme v průběhu let investovali do licencování skvělého obsahu, jako jsou například populární divadelní trio a jejich filmový počin Tři tygři: Jackpot nebo oblíbená rodinná komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Chystáme se podporovat českou filmografii a přinášet ji mezinárodnímu publiku i do budoucna,” dodává Łukasz Kluskiewicz, CEE ředitel divize Local Films. 

Podporu platformě Netflix vyjádřily také Český filmový fond a Česká filmová komise. Obě organizace se zasloužily o zpřístupnění natáčecích míst a poskytly zázemí při natáčení původních Netflix titulů u nás.

-stk-