Startup Awards pro Better Stack nebo Placehunter

středa, 14. září 2022, 11:00 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

První ročník soutěže Startup Awards ocenil projekty a osobnosti startupové scény.

Better Stack, zdroj: CzechCrunch

Better Stack, zdroj: CzechCrunch

První ročník soutěže Startup Awards, pod kterou je podepsaný magazín CzechCrunch, vybral podnik s největší nadějí stát se dalším českým jednorožcem, tedy společnost s hodnotou přesahující miliardu dolarů. Tím se stal Better Stack. Cenu za startupovou osobnost roku si odnesli Daniel Hejl a Hubert Palán z Productboardu.

Oceňovalo se ve čtyřech kategoriích. Jako nejnadějnější mladý startup s šancí stát se dalším českým jednorožcem, založený po začátku roku 2021, vyhlásila odborná porota česko-slovenskou společnost Better Stack, zabývající se rychlým řešením technických výpadků. Ty stojí firmy řádově statisíce korun. Společnost založili Juraj Masár a Veronika Kolejaková a jejich software využívá přes 90 tisíc vývojářů a 1 400 firem po celém světě. Do Better Stacku letos přední fondy investovaly 450 milionů korun.

Ocenění pro největší osobnost tuzemské startupové scény, která za posledních 12 měsíců zanechala na české scéně největší stopu, si od odborné poroty vysloužili Hubert Palán a Daniel Hejl z Productboardu. Ten se z kraje letošního roku stal v pořadí druhým českým jednorožcem. Produkty společnosti, které pomáhají firmám po celém světě porozumět trhu a reagovat na poptávku správnými digitálními produkty, v současné době využívá přes 6 000 firem. V Series D získal Productboard částku 2,5 miliardy korun. K letošnímu únoru jeho hodnota dosáhla 1,725 miliardy dolarů. V současnosti je považován za nejhodnotnější startup s českými kořeny.

Prostor pro hlasování dostala rovněž veřejnost, která mohla podpořit svůj nejoblíbenější startup. Z více než 100 přihlášených podniků v této kategorii postoupilo po prvním kole hlasování 30 z nich. Cenu v kategorii popularity si nakonec odnesl Placehunter, který pomáhá cestovatelům, aby na cestách trávili více času objevováním než plánováním. Mobilní aplikace Elišky Hudcové a Jaroslava Janouše radí, jak se na konkrétní místo dostat, a umožnuje si oblíbené lokality v aplikaci ukládat.

Stříbrné místo obsadil startup 4Trans Jaroslava Tona, zaměřující se na financování malých a středních podniků v logistice. Řidičům kamionů po celé Evropě tak pomáhá řešit problémy spojené s dlouhými splatnostmi faktur. Bronz získalo Qerko, které skrze mobilní aplikaci zjednodušuje úhradu útraty v restauracích, kavárnách a dalších podnicích.

Investiční trefu roku si odnáší investiční fond Inven Capital. Redakce CzechCrunche zvolila tento fond spadající pod ČEZ díky jeho úspěšnému lovu na německého jednorožce.

-mav-