V Reflexu dnes vychází poslední díl komiksu Zelený Raoul

čtvrtek, 29. září 2022, 07:35 Aktuality, Tisk MediaGuru

V časopise Reflex dnes vyjde po 28 letech poslední díl kultovního komiksu Zelený Raoul.

V časopise Reflex dnes vyjde poslední díl kultovního komiksu Zelený Raoul. Satirický kreslený seriál vycházel na stránkách časopisu nepřetržitě 28 let. Důvody rozhodnutí jeho autoři Štěpán Mareš a Milan Tesař prý neznají. O výpovědi se dozvěděli z e-mailu, který jim přišel v neděli. Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš za důvod ukončení spolupráce uvedl výsledky průzkumu, které hovoří o klesajícím čtenářském zájmu o Zeleného Raoula.

„Je škoda, že jsme se o náhlém konci Zeleného Raoula dozvěděli z e-mailu. Kdybychom to věděli dopředu, mohli jsme jeho existenci ukončit nějak elegantně, uzavřít příběh. Třeba tím, že by odlétl na svoji planetu," uvedl pro DVTV spoluzakladatel a scenárista komiksu Milan Tesař.

Poslední díl komiksu nazvaný Babišova studna je o soudu v kauze Čapí hnízdo. Podle kreslíře Mareše tím seriál definitivně končí, žádné jiné útočiště pro něj autoři hledat nebudou.

Zelený Raoul (plným názvem Zelený Raoul aneb Nekonečný příběh České republiky očima ufona) vycházel v týdeníku Reflex, obvykle na jeho čtvrté straně. Tématem byly zejména činy a chování českých politiků. Dění v Česku pozorovala a komentovala fiktivní postava zeleného mimozemšťana. Kreslířem komiksu byl Mareš, autory scénářů HRUTEBA, což je společný pseudonym tří redaktorů Reflexu – Dana Hrubého, Milana Tesaře a Tomáše Baldýnského.

Komiks byl občas předmětem soudních sporů. Některé kresby se kvůli nahotě nelíbily třeba exministru Karlu Březinovi nebo Petře Paroubkové. Březina soud po několika letech vyhrál, Paroubková prohrála.

Mareš se narodil 26. června 1972 v Okříškách na Třebíčsku. Začátkem 90. let kreslil komiksy pro časopisy Kometa, Stadión a Pivní kurýr, později pro Nedělní Blesk a deník Práce.

Spoluautor scénářů Tomáš Baldýnský ve čtvrtečním komentáři pro Lidové noviny nazvaném Zelený Raoul a zpráva pro šéfredaktora. „Píšu ti proto, že jsi špatný manažer“ vyjadřuje názor, že komiks se měl zrušit už před 15 lety. „Doby, kdy Raoul a Česká soda byly jediné dva stabilní ostrůvky politické satiry, kdy se kvůli Raoulovi psaly otevřené dopisy, pořádaly tiskové konference a konaly soudní procesy, jsou dávno pryč, je tu internet a na něm miliony fotomontáží a memů. I Raoulovi autoři už jsou jiní, bez výjimky se nacházejí na té straně padesátky, odkud se už ostrá politická satira dělá jen těžko. Takže zrušení nejen chápu, ale dokonce si myslím, že přišlo patnáct let po sezoně. Píšu ti proto, že jsi špatný manažer. A do novin proto, aby se to vědělo," uvádí a zároveň šéfredaktorovi Reflexu Marku Stonišovi vzkazuje, že nemá pochopení pro způsob, jakým zrušení komiksu komunikoval. 

-čtk-,-mav-