Google a YouTube zavádějí nové funkce do vyhledávání

neděle, 2. října 2022, 07:35 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelé nejpopulárnějšího vyhledávače brzy získají bohatší odpovědi na své dotazy. Dostanou i nové nákupní tipy.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vyhledávání obsahu přes Google i YouTube dozná řady menších změn. Ty by jednotlivě nemusely působit nijak velkolepě, celkově ale mají potenciál výrazně ovlivnit zážitek z používání dvou mimořádně populárních platforem. Vývojáři zjišťují, že uživatelům už dávno nestačí nabízet internetový obsah související co nejpřesněji s tím, co lidé napsali do vyhledávacího řádku. Stále větší význam musí mateřský Alphabet přikládat i tomu, co uživatelé nenapsali. Vyplývá to alespoň z novinek, které firma oznámila na své výroční konferenci Search On. Google se tak v řadě ohledů snaží myslet za své uživatele.

Projeví se to mimo jiné během podzimu v nákupní sekci, nejdříve tedy pro americké zákazníky. Kdo chce nalézt výsledky na klíčová slova typu „zimní bunda“, dostane k tomu v rámci novinky Shop the Look i obrázkové tipy na další vhodné kusy oblečení, které by se k „zimní bundě“ mohly hodit. Třeba na trekové boty nebo šálu. Vyhledávač se zároveň pokusí vše vizualizovat dohromady tak, aby si spotřebitel udělal okamžitou představu o tom, zda se mu navržená kombinace líbí. Lepšímu rozhodování konzumentů by měla do budoucna pomoci i jiná vizuální novinka, a sice zobrazování rotujících 3D modelů oblečení či bot. To je zatím ve fázi testování, Google ji začne experimentálně zkoušet na vizualizaci tenisek. Kdo by se chtěl nechat při nakupování spíše řídit kritériem toho, co je zrovna nejvíc v módě, i ten by měl mít s Googlem snazší život. Mezi výsledky vyhledávání zboží se budou ukazovat i položky, které zrovna v aktuálně vyhledávané kategorii zboží (třeba právě zimní bundy) „trendují“ nejvíc. Tedy produkty, u nichž Google zaznamenal největší přírůstek ve frekvenci jejich vyhledávání.

An animation showing Google Shopping’s “shop the look” feature on a mobile device related to a search for “bomber jackets.” It scrolls through images, store options and prices.

Ukázka zobrazování produktů Shop the Look, zdroj: Google

Technologický gigant ale plánuje usnadnit nejenom nákupy módy. Následující novinky nejspíš potěší provozovatele restaurací, protože jim Google možná přihraje více zákazníků. Kdo z uživatelů bude googlovat název nějakého pokrmu, tomu platforma rovnou zobrazí i seznam podniků v blízkém okolí, kde by se dalo jídlo objednat. Když si někdo nebude jistý, jak se vlastně jmenuje ta lákavě vypadající pochutina na fotce od kamaráda, poslouží mu na podzim plánované takzvané vizuální vyhledávání. To dokáže z nahraného snímku rozpoznat, co je na něm a případně rovnou doplní seznam podniků, kde se dá produkt sehnat. Tím výčet ohlášených změn nekončí. Google si chce lépe poradit i se záludnými vyhledávacími dotazy, které končí otevřenou otázkou. Které rodinné auto je nejlepší? Do čeho je teď nejlepší investovat? Co pomůže snížit domácí účty za energie? Na pomoc k zodpovězení těchto dotazů si vývojáři vezmou na pomoc diskuzní fóra Reddit či Quora.

Postřehy jejich uživatelů k podobně palčivým tématům bude vyhledávač zobrazovat ve speciálním boxu na stránce se standardními výsledky vyhledávání. Ještě úplně jinou výzvu v této souvislosti ovšem představují dotazy na zdravotnická témata, o nichž si lidé neváhají zjišťovat informace i na videoportálu YouTube. Část diváků věří, že jim forma videa pomůže coby laikům lépe pochopit některé složité medicínské problémy. Firma jim chce jejich snahu ještě ulehčit tím, že začne spolu s dalšími videi nabízet na YouTube i vyloženě osobní příběhy, jak se komu žije s jakou nemocí. Technologická firma je přesvědčena, že právě forma osobního vyprávění má pro leckoho tu největší výpovědní hodnotu.

Z obecného hlediska je vylepšení a doplnění jejích vyhledávacích algoritmů nutností k tomu, aby si Alphabet udržel své dominantní postavení. Pro mladou generaci se ve stále větší míře stává hlavním digitálním rozcestníkem TikTok. A pro konzumenty je stále lákavější vyhledávat zboží rovnou přes Amazon. Server TechCrunch upozornil, že podle odhadů dosáhne příští rok podíl největšího světového e-shopu na americkém trhu s digitální reklamou necelých patnácti procent. V případě Googlu má klesnout na 24 procent, přitom ještě v roce 2019 zaznamenal provozovatel populárního vyhledávače podíl o sedm procentních bodů vyšší. V on-line segmentu tedy zřejmě budou probíhat zajímavé boje o pozice nehledě na očekávané ekonomické zpomalení.

-riv-