Media Bohemia převádí vlastnictví, majitelé se ale nemění

úterý, 18. října 2022, 07:10 Rádio MediaGuru

Jediným akcionářem mediální společnosti Media Bohemia se má stát pražská firma Brabeum. Vlastní ji Daniel Sedláček, Jan Neuman a Petr Šťastný.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jediný vlastník mediální společnosti Media Bohemia, firma Media Bohemia Holdings Limited se sídlem na Kypru, převede svůj podíl na společnost Brabeum, která sídlí v Praze. Z pohledu vlastníků této mediální skupiny ale nepůjde o změnu. Majiteli společnosti Brabeum jsou rozhlasoví podnikatelé Daniel Sedláček a Jan Neuman a advokát Petr Šťastný, přičemž prvně dva jmenovaní jsou rovněž skutečnými majiteli Media Bohemia Holdings Limited. O souhlas s převodem už Media Bohemia požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). 

V důsledku převodu 100% podílu ze stávajícího jediného akcionáře na firmu Brabeum tak fakticky nedojde ke změně vlastníků Media Bohemia. Jediným důvodem této změny je podle mediální společnosti snaha o zjednodušení vlastnické struktury Media Bohemia a její úplné převedení do českého právního řádu. „Důvodem převodu vlastnictví 100% majetkového podílu (akcie) ve společnosti žadatele ze zahraničního subjektu, podléhajícího režimu cizího práva, na českou právnickou osobu, je zjednodušení vlastnické struktury a větší transparentnost vlastnických vztahů ve společnosti žadatele," zdůvodňuje společnost v žádosti pro RRTV.

Společnost Brabeum je už dnes společníkem nebo akcionářem v řadě firem, které jsou s Media Bohemia vlastnicky propojené. Jde např. o firmy MMS Digital, Pogessia, Fajn Media, Firma na zážitky nebo AudioTech

Media Bohemia je významným hráčem na tuzemském rozhlasovém trhu a z pohledu tržního podílu nejsilnějším provozovatelem soukromých rádií. Provozuje vysílání rozhlasových rodin stanic Hitrádií, rádií Blaník, Fajn rádií či Rock rádií. Je rovněž vlastníkem rozhlasového reklamního zastupitelství MMS (a přes MMS firmy Radiohouse) či internetového zastupitelství Impression Media

-mav-