Objem televizních GRP byl za tři čtvrtletí 2022 mírně vyšší

úterý, 11. října 2022, 12:05 TV, Reklama MediaGuru

Počet doručených reklamních GRP na televizním trhu za první tři letošní čtvrtletí se drží mírně nad úrovní stejného loňského období.

Ilustrační foto, zdroj. Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj. Shutterstock

Souhrnný doručený objem televizních reklamních GRP za první tři čtvrtletí letošního roku je o 0,5 procenta vyšší než ve stejném loňském období. Vyplývá to z dat monitoringu Nielsen Admosphere. Do výsledku jsou započítány klasické televizní spoty i sponzoring. Výsledek by byl ještě vyšší, ale monitoring postihuje jen ty GRP, které byly odvysílány. Kvůli vysoké poptávce se ale všechny GRP nepodařilo do vysílání umístit. 

Nejsilnějšími subjekty na trhu s televizní reklamou z hlediska počtu doručených GRP zůstávají Media Club a TV Nova. Meziročně nejvyšší nárůsty si připsaly mediazastupitelství Atmedia a skupina Nova – jde o zvýšení na úrovni jednotek procent. Stanice zastupované společností Media Club (skupina Prima, Barrandov, Óčko a další tematické stanice) zůstaly za první tři čtvrtletí 2022 v zásadě na stejné úrovni jako ve stejném loňském období. Objem GRP na stanicích České televize je o jednotky procent nižší než za první tři čtvrtletí 2021, a to zejména kvůli mírně nižšímu počtu doručených GRP na stanici ČT sport. V posledním čtvrtletí se však toto může změnit s ohledem na vysílání fotbalového mistrovství světa, kde se očekává zájem reklamních zadavatelů. 

Podíl obchodních sítí na doručených GRP, 1-3Q/2022

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, TV spoty a sponzoring, spočítáno pro nákupní CS uvedených subjektů

Reklamní investice v médiích za osm měsíců drží dvouciferný růst

úterý 20. září 2022

-mav-