Reklamní výnosy video serveru YouTube poprvé klesly

středa, 26. října 2022, 23:35 Internet & Mobil MediaGuru

Výnosy z reklam umisťovaných na YouTube se ve třetím čtvrtletí roku meziročně snížily o 2 %, ukazují kvartální výsledky mateřské firmy Alphabet.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Výnosy společnosti Aplhabet, která provozuje Google nebo video službu YouTube, se ve třetím letošním čtvrtletí meziročně zvýšily o 6 % a celkově dosáhly 69 mld. USD. Za mírným navýšením stojí vyšší výnosy z vyhledávání a z cloudu, naopak negativně se do výsledků promítá silný kurz USD. Čistý zisk se meziročně snížil o 26 % na 13,9 mld. USD.  Reklamní výnosy YouTube navíc poprvé klesly, a to meziročně o 2 % na 7 mld. USD.

Výsledky za třetí kvartál 2022 tak potvrdily zpomalení digitální reklamy, signalizované ve výsledcích majitele Googlu už ve druhém čtvrtletí roku. Ještě v loňském třetím kvartále si firma připsala 41% růst výnosů  „Ve druhém čtvrtletí jsme zaznamenali snížení investic ze strany některých inzerentů na YouTube a Google Network a toto snížení se ve třetím čtvrtletí zvýšilo," uvedl v konferenčním hovoru s investory Philipp Schindler, chief business officer Aplhabet. Snížení výdajů některých inzerentů zaznamenal Google i v reklamách ve vyhledávání. „Například ve finančních službách jsme zaznamenali pokles v podkategoriích pojištění, půjčky, hypotéky a kryptoměny," upřesnil.

Na druhou stranu se ale daří zvyšovat „nereklamní" výnosy YouTube, kam patří služby YouTube Music Premium a YouTube TV, a to díky rostoucímu počtu předplatitelů. Nereklamní výnosy YouTube se společně s Google Play a zařízeními a službami vykazují v rámci ostatních výnosů Googlu. Ty se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 2 % na 6,9 mld. USD.

Provozovatel YouTube už v uplynulých týdnech oznámil záměr zaměřit se na monetizaci krátkých videí YouTube Shorts. Rozvíjet chce také e-commercové aktivity v podobě živého nakupování nebo videokampaní s akcemi. 

-mav-