CIF: Český trh SVOD otřesy nečekají, Prima vyhlíží 100 tisíc platících

úterý, 1. listopadu 2022, 12:05 TV MediaGuru

Rostoucí inflace a očekávané úspornější chování českých zákazníků by nemělo negativně dopadnout na český trh SVOD služeb, odhadli zástupci komerčních televizí na úterní konferenci Czech Internet Forum.

Diskutující na CIF 2022: zleva T. Búřil, L. Černá, D. Grunt, M. Říhová, M. Singer, T. Stránský a moderátor F. Rožánek, zdroj: MediaGuru.cz

Diskutující na CIF 2022: zleva T. Búřil, L. Černá, D. Grunt, M. Říhová, M. Singer, T. Stránský a moderátor F. Rožánek, zdroj: MediaGuru.cz

Český trh s placeným videoobsahem (SVOD) by neměl být negativně ovlivněn rostoucí inflací a úspornějším chováním českých zákazníků. Vyplynulo to z diskuse na konferenci Czech Internet Forum 2022 (CIF), kterou pořádá společnost Internet Info a které se účastnili i zástupci hlavních komerčních TV stanic – generální ředitel skupiny Prima Marek Singer a ředitel nových médií TV Nova a skupiny CME Daniel Grunt.

Nova, která rozvíjí svou placenou platformu Voyo.cz, je podle Daniela Grunta nejlevnějším způsobem zábavy pro celou rodinu na celý měsíc. „Podívejte se, kolik stojí lístek do kina, divadla nebo na sportovní utkání. Věřím, že se budou osekávat jiné věci než předplatné,“ zmínil na CIF 2022 Daniel Grunt. Měsíční předplatné Voyo.cz přijde na 159 Kč.

Voyo nedávno oznámilo překročení hranice 400 tisíc předplatitelů a stále plánuje mít do roku 2026 jeden milion předplatitelů v Česku a na Slovensku. Odhaduje rovněž, že se na českém trhu zařadí do trojice nejvyužívanějších SVOD služeb vedle Netflixu a Disney+. Hrát pro něj má český obsah. „Lidi budou jednotlivé služby střídat podle nabídky, ale nás budou mít pořád, protože jsme zástupci českého obsahu,“ dodal.

Stávající penetraci placeného online videa (SVOD) odhaduje Grunt na 25 % české populace starší 15 let. To by představovalo cca 2 mil. předplatitelů. „Ve Skandinávii dosahuje penetrace 60 % a ve Státech je to asi 80 %,“ uvedl rovněž s tím, že se  v Česku postupně zvyšuje počet služeb, které si lidé předplácejí – v současnosti má jít o 1,4-1,5 služeb na jednu domácnost.

S tím, že čeští zákazníci mohou jednotlivé služby placeného online videa střídat, souhlasí i generální ředitel Primy Marek Singer. Toto uvažované chování ale neomezuje jen na mezinárodní služby, ale i na služby lokální. Právě do tohoto lokálního segmentu míří Prima se svou novou SVOD službou, kterou plánuje spustit ještě v letošním roce. Kdy přesně se tak stane, zatím nebylo oznámeno. „Spustíme ji, až ji budeme mít otestovanou. Testování potrvá 14 dnů a podle toho se rozhodneme. Zatím to vypadá, že to bude ještě letos,“ nastínil na konferenci Marek Singer.

V rozpravě dále dodal, že celkový počet lidí navštěvujících tuto platformu by mohl představovat 600-700 tisíc, přičemž více než 100 tisíc by mohlo být těch, kteří si službu předplatí. Prima totiž počítá s tím, že nabídne tři možnosti sledování své novinky: s reklamou (zadarmo), bez reklam a jen s předplatným a kombinovaný model s reklamou i s předplatným. Celkový dosah 600-700 tisíc lidí by měli být ti, kteří budou na novou službu Primy pravidelně chodit.  

-mav-