Facebook dál snižuje dosah odkazů na externí weby

neděle, 27. listopadu 2022, 09:10 Internet & Mobil MediaGuru

Největší sociální síť zveřejnila svůj pravidelný přehled toho, jaký obsah získal na Facebooku ve třetím letošním čtvrtletí nejvíce pozornosti.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Dlouho to médium Marka Zuckerberga schytávalo za to, že nastavením svých algoritmů přispívá ke štěpení společností a politické radikalizaci. Příliš mnoha lidem se příliš snadno v newsfeedu zobrazovaly odkazy směřující na články, které byly jednak fakticky sporné, jednak podněcovaly zášť. Aktuální report naznačuje, že fungování kanálu příspěvků na facebooku se postupně mění. Stále těžší je docílit toho, aby se příspěvek s vloženým linkem ukázal aspoň někomu. Organický dosah odkazů směřující na externí stránky výrazně klesnul. 

V pořadí dvaceti odkazů s největším dosahem mezi americkými uživateli navíc chybí závan politiky. Nejblíže má politickému obsahu odkaz na zprávu britského portálu Mirror, který informoval o „zdrcenosti“ prince Harryho z toho, že už nemohl na své uniformě nosit monogram ER zesnulé královny Alžběty.

Nejpopulárnější odkaz ale vedl během podzimu na server Business Insider. Ten popisoval, jak matka Elona Muska musí údajně při návštěvách svého syna přespávat v garáži. Tato informace se dostala ke zhruba šestnácti milionům Američanům. Celkem se aktuální dvacítce nejviditelnějších odkazů podařilo nashromáždit kolem 200 milionů impresí. To je o zhruba 70 milionů méně než v minulém čtvrtletí. Tehdy se také příspěvky odkazující externí link podílely na celkovém počtu organických impresí z deseti procent. Během podzimních tří měsíců to ale bylo jen z osmi procent.

Co přinese Trump

Kritiky Facebooku tento report nejspíš o společenském prospěchu technologického giganta příliš nepřesvědčí. Ve výčtu sice chybí politické fake news, jinak jde ovšem hlavně o bulvár. Zajímavostí je, že hned čtveřice z dvaceti odkazů vedla na čtení o TikToku. Typicky na zprávu o tom, že jistá pracovnice ve školství přišla o zaměstnání kvůli videu, které nasdílela na čínskou sociální síť.

Vyhrocený a fakticky pochybný politický obsah se však může na Facebook vrátit s poměrně velkou intenzitou. Zkouškou budou americké prezidentské volby v roce 2024, ve kterých chce kandidovat i exprezident Donald Trump. Jeho osoba má sice zákaz působení na Facebooku, lze ale očekávat, že jeho příznivci budou rádi virtuálnem šířit jakékoliv sdělení svého favorita. A jak minulý týden uvedla stanice CNN, Facebook neplánuje Trumpovy citáty podrobovat procesu ověřování jejich faktické správnosti. Meta tak nečiní u žádného z politiků, argumentuje u toho snahou zůstat neutrální. Nelze vyloučit, že bude dál svou argumentaci rozvíjet ve stylu Elona Muska a jeho nedávného prohlášení, že záruka svoboda projevu na Twitteru není automatickou zárukou svobody dosahu. Už teď lze předpokládat, že „svoboda dosahu“ bude nejen v USA jedním z témat předvolebních debat v roce 2024.

-riv-