Jelínková a Valášek nastoupili do redakce Seznam Zprávy

čtvrtek, 3. listopadu 2022, 10:15 Aktuality, Lidé, Internet & Mobil MediaGuru

Do investigativního týmu redakce Seznam Zprávy přišli Adéla Jelínková a Lukáš Valášek.

Adéla Jelínková, Lukáš Valášek, zdroj: Seznam.cz

Adéla Jelínková, Lukáš Valášek, zdroj: Seznam.cz

Zpravodajský web Seznam Zprávy rozšiřuje svou investigativní sekci. Od 1. listopadu přichází z redakce Hospodářských novin a Aktuálně.cz Adéla Jelínková a Lukáš Valášek, který je držitelem ocenění Novinářská křepelka za rok 2020.

V minulosti se Adéla Jelínková a Lukáš Valášek věnovali rozkrývání obchodů v prezidentské kanceláři, mapovali dezinformační scénu a v poslední době přišli s informacemi, kdo se skrývá za organizováním protivládních demonstrací na Václavském náměstí.

Adéla Jelínková se soustředí se na korupční kauzy s přesahem na politiku a organizovaný zločin. Do detailu se zabývá velkými brněnskými případy Stoka nebo kupčení s brněnským městským majetkem. V minulosti podivné podnikatelské aktivity Tomáše Horáčka, start kariéry miliardáře Davida Rusňáka nebo byznys Radka Vondráčka. Dříve psala pro deník Právo, server iRozhlas.cz nebo Hospodářské noviny.

Lukáš Valášek Jako investigativní novinář například rozkrýval manipulace zakázek v prezidentském sídle, napojení sponzorů Miloše Zemana na Rusko či toky peněz z čínské ambasády na Univerzitu Karlovu. Dlouhodobě se věnuje odhalování obchodníků se strachem. Valášek je držitelem Novinářské ceny 2016 za kauzu neexistující mluvčí Michala Haška. V roce 2020 získal Novinářskou křepelku pro mladé novináře. Ve stejný rok také obdržel Československou cenu veřejnosti za rozkrývání čínského vlivu v Česku. V roce 2021 porota udělila jemu a jeho kolegyni Adéle Jelínkové Novinářskou cenu za odhalení podezřelých zakázek v Lánech, ze kterých profitovali blízcí Miloše Zemana.

-mav-