Seznam.cz chystá změny ve zpravodajském feedu

středa, 2. listopadu 2022, 17:10 Internet & Mobil MediaGuru

Domovská stránka Seznam.cz připravuje několik změn, které se projeví ve zpravodajském feedu v následujících třech letech.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

Seznam.cz zamýšlí ze své domovské stránky vytvořit personalizovanou platformu. Proto prochází proměnou především ve svém news feedu (sekci nekonečných článků i od externích partnerů), které se začnou projevovat už v letošním roce. Další úpravy pak přijdou v roce příštím a také v následujícím roce 2024. Seznam.cz novinky představil na středeční online konferenci zaměřené právě na news feed

Novinkou je rozšiřování obsahu v podobě článků a videí o podcasty, diskuse, komentáře či lokalizované zpravodajství. „Chceme aby u nás čtenáři zůstávali déle, vyjadřovali názor a vraceli se. K tomu má pomoct i nový projekt Seznam Medium," uvedl na úvod Ondřej Tolar, ředitel divize Homepage. Články, které budou vznikat na Seznam Mediu, nové službě pro autory, mají šanci dostat se i do výpisu news feedu.  

Start služby Seznam Medium proběhne ještě v letošním roce. Umožní autorům (začínajícím i zkušeným) publikovat své texty na této platformě od Seznamu a v případě zajímavého dosahu i získat podíl na reklamních příjmech. V první polovině roku 2023 se začnou ve feedu objevovat lokální zprávy a komentáře, články z blogů a diskuse ke článkům, které by měly být postupně personalizované pro uživatele. Lokální zpravodajství bude rovněž uzpůsobeno podle místa, ve kterém se uživatel pohybuje. Informace o lokálních událostech dodá Munipolis, aplikace sbírající informace od samospráv. Další komentářové formáty se pak objeví v roce 2024. 

Domovskou stránku Seznam.cz navštěvuje podle červencového výzkumu agentury Stem/Mark pro Seznam.cz 78 % internetových uživatelů denně nebo alespoň třikrát týdně. Zprávy ve zpravodajském feedu Seznamu si pak každý den přečte 2 mil. uživatelů. Počet přečtených článků ve feedu se přitom podle údajů Seznamu zvyšuje, podíl přístupů z mobilu a desktopu je vyrovnaný s mírnou převahou desktopu v pracovních dnech a mobilu o víkendech. Z dat Seznamu také vyplývá. že uživatelé věnují pozornost článkům ve feedu na prvních pozicích, ale také na konci feedu. Článek na prvním až čtvrtém pořadí vidí 28 % uživatelů, na 5. až 7. pořadí 11 % a dále se potom číslo snižuje. Zajímavé ale, že je 23. článek a další vidí až 29 % uživatelů. Seznam to vysvětluje tím, že uživatelé hledají články jak v horní, tak i dolní části news feedu. 

Do news feedu zařazuje Seznam.cz články, které projdou pravidly pro zobrazování, k nimž patří i dodržování zásad pro publikování obsahu. Do feedu by tak neměly projít zdroje šířící dezinformace a fake news. K detekci používá Seznam.cz čtyři zdroje: MediaRating od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNZ), přehled konspiračních webů na Konspiratori.sk, analýzu Semantic Visions a databázi Atlas konspirací. NFNZ teď připravuje novou metodiku MediaRatingu, která má dát větší váhu obsahovým kritériím a nově bude hodnotit i publicistické weby. Zařadí také novou kategorii junk news (weby šířící nevyžádané zprávy či komerční obsah, které navenek působí jako zpravodajské). Pokud se všechny tyto zdroje shodnou na označení nějakého webu, nezobrazuje se ani ve Skliku a ve vyhledávání na něj nelze prokliknout. Automatickou detekci dezinfo narativů využije Seznam i na nové platformě Seznam Medium.

-mav-

Seznam spustí Seznam IPTV, marketplace i Seznam Medium

středa 5. října 2022