Vinaři podporují svatomartinské, do prodeje jde rekordní počet

pondělí, 7. listopadu 2022, 15:50 Aktuality, Reklama, Retail MediaGuru

Kampaň k letošnímu 18. ročníku svatomartinských vín se už rozběhla. Vinaři letos dávají do prodeje 2,35 mil. lahví svatomartinského vína.

Z kampaně svatomartinských vín 2022, zdroj: Vinařský fond

Z kampaně svatomartinských vín 2022, zdroj: Vinařský fond

Letošní reklamní kampaň k tradici svatomartinských slavností staví na spojení svatomartinského vína a husích pokrmů. Se slogany: „Ochutnat překvapivé" a „Poznat nepoznané" je k vidění především na internetu, sociálních sítích, v retailu a také ve formě rádiových spotů na stanicích zastupovaných společností Radiohouse. Kampaň, která už odstartovala, cílí především na 11. listopad, kdy se svatomartinský svátek oslavuje. Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce je kampaň časována především do období prvních 14 dnů kolem svátku svatého Martina.

Vedle nadlinkové kampaně, kampaní prodejců i jednotlivých vinařů je svátek podporován i celou řadou akcí. Tou tradiční je Svatomartinský košt na brněnském náměstí Svobody, který se koná 11.11. od 11:00.  Právě od 11. listopadu je možné letošní svatomartinská vína zakoupit. Do prodeje jde letos rekordních 2,35 mil. lahví svatomartinských vín. Na druhou stranu svatomartinská vína letos vyrobilo méně vinařů než loni a také počet vzorků vín (celkem 304) je nižší než loni. K dostání budou na pultech obchodů, na internetu, v restauracích i přímo u vinařů. Největší zastoupení bude mít bílá odrůda Müller Thurgau. 

I přes chladnější a deštivější září a také suchý začátek roku označují vinaři letošní ročník jako úspěšný. „Množství zpracovaných hroznů odpovídá dlouhodobému průměru. Letošní svatomartinská vína jsou opět zajímavá. Podle našich informací i přes růst všech vstupů většina vinařství zachová v podstatě stejnou cenu jako v loňském roce," uvedl prezident Vinařské unie Ondřej Beránek

Reklamní spot k svátku svatého Martina, zdroj: Vinařský fond ČR

Na pondělním setkání s novináři dále zaznělo, že například vinařství Habánské sklepy letos vyrobilo 90 tisíc lahví svatomartinských vín a vinařství Znovín Znojmo 54 tisíc lahví svatomartinského vína.

Přehled svatomartinských akcí najdete na webových stránkách Vinařského fondu  Vína z Moravy, vína z Čech.

-mav-