Český rozhlas a ČT spustily spoty prezidentských kandidátů

středa, 28. prosince 2022, 07:25 Aktuality, TV, Rádio ČTK

Český rozhlas zahájí od středy 28. prosince vysílání spotů prezidentských kandidátů. O den později se spoty objeví také ve vysílání České televize.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Žhavá část kampaně k prezidentským volbám odstartuje tuto středu. Kandidáti ve středu večer poprvé dostanou prostor pro oslovení občanů ve vysílání Českého rozhlasu, o den později zahájí vysílání jejich příspěvků Česká televize. V každém z těchto veřejnoprávních médií budou mít ze zákona dohromady pět hodin vysílacího času před prvním kolem prezidentské volby, které bude 13. a 14. ledna.

Vysílání spotů devíti kandidátů, kteří byli k volbám připuštěni na základě rozhodnutí ministerstva vnitra nebo Nejvyššího správního soudu, skončí v případě televize 9. ledna, v případě rozhlasu o den později.

Český rozhlas bude minutové spoty vysílat od 28. prosince nejprve od 19:30 po 11 dnů na regionálních stanicích, od 22:50 na stanici Radiožurnál po 12 dní a od 23:30 na stanici Dvojka opět po 11 dní. V případě regionálních stanic a Dvojky tak skončí vysílání 9. ledna. Na Radiožurnálu budou poslední příspěvky kandidátů ke slyšení ještě 10. ledna. Rozhlas bude spoty ve vymezeném období vysílat denně kromě posledního dne letošního roku a prvního dne nového roku.

Jako vůbec první bude 28. prosince v éteru na regionálních stanicích ke slyšení spot bývalého vysokého představitele armády a NATO Petra Pavla, poslední bude 9. ledna příspěvek lékaře a senátora Marka Hilšera. Na Dvojce bude první příspěvek patřit bývalému rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi a poslední diplomatovi a senátorovi Pavlu Fischerovi. Ten zakončí také 10. ledna sérii spotů na Radiožurnálu, kterou odstartuje podnikatel Karel Diviš.

Ve veřejnoprávní televizi se budou kandidáti se svými půlminutovými nebo minutovými příspěvky objevovat po deset dní s výjimkou 5. a 6. ledna. Nejprve budou jejich spoty k vidění na ČT24 po čtyři dny od 29. prosince do 1. ledna, od 2. do 9. ledna pak na ČT1. Spoty mají být na kanálu ČT24 vždy od 17:25, na kanálu ČT1 od 16:00. Jako první má veřejnoprávní televize odvysílat spot Fischera.

Česká televize i rozhlas už určily dny, ve kterých budou vysílat spoty předpokládaných finalistů, kteří se utkají za měsíc 27. a 28. ledna. Televize je odvysílá od 21. do 23. ledna na ČT1, ČT2 i ČT24, rozhlas ve dnech 23. až 25. ledna opět na Radiožurnálu, Dvojce a regionálních stanicích. Finalisté dostanou v každém z těchto médií dohromady hodinový prostor.

K devíti kandidátům na prezidenta patří kromě jmenovaných ještě předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, poslanec SPD Jaroslav Bašta a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

-čtk-