MS v Kataru vytáhlo Nova Action, sport se stal pro Novu klíčovým

pondělí, 12. prosince 2022, 07:20 TV Martina Vojtěchovská

Vysílání fotbalového mistrovství světa z Kataru dosud přineslo Nova Action rekordní sledovanost. Sportovní obsah se navíc pro Novu stává stále důležitějším a ve vysílání zaujímá významné postavení.

Dušan Mendel, zdroj: TV Nova

Dušan Mendel, zdroj: TV Nova

Televizní skupina Nova vysílá vůbec poprvé ve své historii zápasy z fotbalového mistrovství světa. Díky sublicenci, kterou koupila od České televize, vysílá z dějiště šampionátu v Kataru 18 zápasů exkluzivně a 14 zápasů sdíleně s Českou televizí. Umisťuje je především na volně šířenou stanici Nova Action. Zápasy přinášejí této tematické stanici rekordní sledovanost, což platí především pro zápasy, které se nevysílají sdíleně. Oproti plánům se Nova rozhodla odvysílat také utkání o bronz na stanici Nova Action, původně se měl vysílat na hlavním kanálu Nova.

Televizní skupina zároveň připouští, že se nebude bránit možnosti vysílat i další šampionát, pokud bude mít tu příležitost. „Vždy budeme chtít získat nejlepší obsah. Se sportem to Nova myslí vážně,“ říká v rozhovoru Dušan Mendel, šéfredaktor sportu TV Nova. Novinkou je od ledna 2023 zařazení Rallye Dakar, na níž získala Nova Action vysílací práva. Štáb TV Nova celou trasu závodu absolvuje se závodníky.  

Fotbalový šampionát v Kataru postoupil ze základních skupin do vyřazovací části. Jak průběh šampionátu hodnotíte a co skupině Nova přinesl?

Vysílání fotbalového mistrovství světa je pro Novu velkou událostí. Pracuji na Nově od poloviny 90. let, a přestože jsme už před vznikem sportovních tematických stanic vysílali i velké sportovní události, tak fotbalové mistrovství světa jsme nikdy neměli. Je to „turnaj turnajů“, považuji ho za sportovní vrchol. Fotbal je fenomén, ať už zájmem diváků, sponzorů nebo expertů.

S vysíláním jsme spokojeni velmi. Sice jsme neměli tolik času na přípravu, protože na sublicenci jsme se dohodli pár měsíců před šampionátem, ale protože už máme zkušenosti s vysíláním Ligy mistrů a máme postavený tým moderátorů a spolupracovníků, nebyla to až taková komplikace. Výborně do toho zapadlo i to, že jsme v květnu začali vysílat z nového sportovního studia, které teď využíváme pro přenosy z fotbalového šampionátu. Už jeho spuštění pro finále Ligy mistrů přineslo pozitivní ohlasy, a i od odborníků máme kladné hodnocení na naše experty, kteří ve studiu zápasy hodnotí. Jsme spokojeni i se sledovaností přenosů z Kataru, na volně šířené stanici Nova Action dosahuje pro nás rekordních hodnot. Zatím nejsledovanější byly čtvrtfinálové zápasy, které sledovalo téměř 700 tisíc diváků starších 4 let (viz tabulka na konci článku, pozn. red.).

Zmínil jste, že na přípravu vysílání šampionátu nebylo moc času. Máte ale zkušenosti s vysíláním Ligy mistrů. V čem byla příprava na světový šampionát jiná a čím se liší od vysílání evropské klubové soutěže?

Nezačali jsme od nuly, díky širokému sportovnímu vysílání máme redakci ustálenou, moderátoři mají hodně zkušeností, a vychovali jsme i řadu expertů. Nestavěli jsme tak tým na zelené louce. Rozhodli jsme se studiové vysílání pojmout taky trochu jako show, protože sport je na prvním místě zábava. Proto jsme si do studia pozvali například Fatimu Rahimi, českou novinářku afghánského původu, kněze Zbigniewa Czendlika nebo kuchaře Emanuela Ridiho. Svými postřehy a svým pohledem vysílání oživili. Vedle toho těžíme z našeho expertního týmu, který tvoří Jan Koller, Martin Jiránek, Horst Siegl, Roman Bednář a František Straka. Snazší to bylo v tom, že se evropské soutěže kvůli šampionátu přerušily, takže jsme moderátory i experty mohli přesunout z Ligy mistrů na MS v Kataru.

Zalíbilo se vám vysílání šampionátu natolik, že byste chtěli vysílat i další mistrovství světa nebo fotbalové Euro?

Vždy budeme chtít získat nejlepší obsah, pokud bude možnost. Se sportem to Nova myslí vážně. Před rokem a půl jsme spouštěli dva sportovní kanály Nova Sport 3 a Nova Sport 4. Celkem už máme čtyři sportovní kanály a sportovní obsah se objevuje i na dalších stanicích skupiny Nova. Zařazujeme ho na Voyo a také sociální sítě jsme posílili sportovním obsahem. Máme nejlepší sportovní obsah a šíříme ho na velkém množství kanálů.

Budete tedy vyvíjet úsilí proto, abyste vysílací práva na top události získali?

Zvažujeme každou akvizici, chceme být lídrem a zajímáme se o každou možnost. Portfolio našich sportovních přenosů je široké, ale jak už jsem uvedl, fotbal je fenomén, takže nás pochopitelně zajímá i fotbalový obsah. Nic předem nevylučujeme.

Ani práva na nejvyšší tuzemskou fotbalovou ligu?

Sledujeme všechno. Víme, kdy končí práva na jaké události, a zajímáme se o to. Nemohu ale říct, že teď konkrétně do něčeho půjdeme.

Zvažujeme každou akvizici, chceme být lídrem a zajímáme se o každou možnost. Portfolio našich sportovních přenosů je široké.

Zápasy z Kataru vysíláte převážně na volně šířené stanici Nova Action, která se profiluje jako stanice pro spíše mužské diváky. Z pohledu zacílení kanálu je zařazení fotbalových zápasů pochopitelné a podporuje jeho profilaci. Jaké jsou ale benefity vysílání této sportovní události pro celou skupinu Nova?

Těch benefitů je víc. Je to samozřejmě prestižní obsah, který můžeme jako skupina nabídnout divákům i inzerentům. Tím, že sport přitahuje více mužské cílové skupiny, je to pro nás přínosné z pohledu variability afinit, které zadavatelům nabízíme. Má to i rovinu praktickou. Když se zajímáme o vysílací práva, tak zvažujeme veškeré možnosti. Ne všechna práva jsou například určena pro Česko i Slovensko, něco musíte povinně vysílat na volně šířených kanálech a podobně. Navíc historicky Nova Action, ještě jako bývalá stanice Fanda, pravidelně vysílala Moto GP, NHL i fotbalové přenosy. Počítáme s tím, že Nova Action bude vytvářet jakousi podporu našim placeným sportovním stanicím. Některý obsah můžeme umístit jako teaser na Nova Action, protože je to stanice volně přístupná. Díky přenosům z Kataru jsme Nova Action výrazně zviditelnili.

Jak budete chtít sportovní obsah mezi jednotlivé kanály dělit?

Necháváme si v tom volnou ruku. Jako skupina provozujeme jedenáct kanálů různě tematicky zaměřených. Naše možnosti se tím rozšiřují a nechceme se uvazovat k tomu, že jeden obsah navážeme jen na jeden kanál.

Máte v plánu dál držet čtyři sportovní stanice? Trh sportovních televizí je hodně turbulentní i díky tomu, jak se mění držitelé práv na různé soutěže.

Je pravda, že trh je hodně živý, ale my bychom rádi čtyři stanice udrželi.

Vraťme se ještě ke sledovanosti přenosů. Už padlo, že nejúspěšnější zápasy vidělo téměř 700 tis. diváků. Jak je to se sledovaností na platformě Voyo?

Na Voyo má sportovní nabídka své místo, ať už jsou to přenosy, které vysíláme na stanicích Nova Sport, nebo exkluzivní věci jako mistrovství Evropy tahačů nebo galavečery MMA organizace KSW, které na Voyo fungují velmi dobře. Mistrovství světa ve fotbale se velmi rychle stalo nejsilnějším sportovním titulem roku na Voyo – přivedlo nejvíce nových uživatelů a ve všech metrikách převýšilo další sporty, které nabízíme.

Vrátí se vám investice do vysílacích práv na přenosy z Kataru díky prodeji reklamy?
To je interní obchodní věc, ale obecně neděláme nic, co by se nám nevyplácelo. Přestože vysílací práva nejsou levná a jejich cena dál roste, tak jsme schopni ve skupině připravit takový produkt, který se dobře zobchoduje.

Mistrovství světa ve fotbale se velmi rychle stalo nejsilnějším sportovním titulem roku na Voyo – přivedlo nejvíce nových uživatelů a ve všech metrikách převýšilo další sporty, které nabízíme.

Které sportovní události plánujete v příštím roce vysílat?

Všechno prozradit nemůžu, ale řadu událostí, které jsme vysílali letos, budeme mít i v příštím roce. Z těch velkých událostí to jsou Liga mistrů, Serie A, Bundesliga, La Liga, Moto GP, NHL a tak dále. Novinkou, kterou zařadíme hned v lednu, bude Rallye Dakar. Hlavně díky legendárnímu Karlu Lopraisovi je závod v Česku populární a má velkou tradici.

Tím, jak jednotlivá vysílací práva přecházejí mezi různými subjekty, tak se uvolňují možnosti i pro personální doplnění. Máte v hledáčku nějaké moderátory nebo komentátory, které byste chtěli oslovit?

Náš tým prošel největším přerodem před rokem a půl, kdy jsme rozjížděli nové kanály a rozhlíželi jsme se po tom, jaké jsou možnosti. Pomohli jsme si ale také zevnitř, protože ve sportovní redakci pracuje mnoho nováčků, kteří čekají na svou šanci a díky tomu se nám podařilo vytáhnout z vlastních kapacit nové komentátory.

TOP 5 zápasů z MS v Kataru na Nova Action k 11.12. 2022

zápas datum TV čas od rating 4+ (tis.) share 4+ (%)
Nizozemsko - Argentina  9.12. Nova Action 19:52:03 686 20,18
Maroko - Portugalsko  10.12. Nova Action 15:52:32 685 28,53
Maroko - Španělsko 6.12. Nova Action 15:52:42 532 20,98
Japonsko - Chorvatsko 5.12. Nova Action 15:53:16 488 19,34
Brazílie - Srbsko 24.11. Nova Action 19:53:18 442 10,94

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, TV živě + TS0-3 k 11.12. 2022