Novým předsedou Rady ČT je Karel Novák, střídá Matochu

středa, 7. prosince 2022, 15:40 Aktuality, TV ČTK

Novým předsedou Rady České televize byl dnes s účinností od 16. prosince zvolen bývalý šéf zpravodajství veřejnoprávní televize Karel Novák.

Karel Novák, zdroj: ČT

Karel Novák, zdroj: ČT

Novým předsedou Rady České televize byl dnes s účinností od 16. prosince zvolen bývalý šéf zpravodajství veřejnoprávní televize Karel Novák. Nahradí Pavla Matochu, který byl dnes při volbě jeho jediným protikandidátem. Vyplývá to z dnešního jednání rady.

Nováka do rady vybrali poslanci letos v červnu. Novinář Matocha radu řídil od prosince 2020. Za jeho vedení rada mimo jiné řešila soudní spor s odvolanými členy dozorčí komise, který prohrála, nebo údajně v rozporu se zákonem schválila snížení bonusu generálního ředitele.

Novák v České televizi působí od začátku 90. let, kdy postupně zastával funkce redaktora, vedoucího vydání, dramaturga, zástupce šéfredaktora a šéfredaktora zpravodajství. V této funkci působil od roku 2002 a později v letech 2010 až 2011. Stál také v čele zpravodajství ostravského studia ČT. V roce 2017 byl ve finále volby generálního ředitele ČT, ve které post obhájil Petr Dvořák.

Rada ČT je ze zákona patnáctičlenná, v současnosti je v ní neobsazené jedno místo po rezignaci bankéře Pavla Kysilky. Rada schvaluje rozpočty a ekonomické plány České televize nebo volí generálního ředitele.

-čtk-