Prazdroj spustil experimentem kampaň „Chytrej výčep“

pátek, 2. prosince 2022, 07:20 Aktuality, Reklama MediaGuru

Plzeňský Prazdroj svůj projekt „Chytrej výčep“ uvedl experimentem, v němž ukázal hospodu bez energií.

Hospoda bez světla, tepla a chlazeného piva, zdroj: Plzeňský Prazdroj

Hospoda bez světla, tepla a chlazeného piva, zdroj: Plzeňský Prazdroj

Jak by vypadala hospoda, ve které by se netopilo, nesvítilo, s nevychlazeným pivem z manuálního výčepu a jenom studenou kuchyní? Právě takovým experimentem odstartoval Plzeňský Prazdroj kampaň k projektu „Chytrej výčep“. Jejím cílem je ukázat inovativní přístup Prazdroje k pomoci hospodám. Nabízí jim řešení, jak v době prudkého růstu cen snížit spotřebu energií a vody a tím zlepšit hospodaření. 

Pro hospody vyvíjí pivovar ve spolupráci s experty z ČVUT, Microsoftu a dalších technologických firem na základě moderních technologií a dat šetrnější výčepní zařízení. To by mělo pomoci snížit náklady na energie až o 30 procent.  

V jedné z hospod, kde jsou technologie čerstvě instalované, poté zmíněný experiment proběhl. „Hospodu jsme v rámci běžného provozu na jeden večer zcela ‚odpojili od energií’ – nesvítilo se, netopilo, nešel klasický výčep s chlazením a podával se jen omezený sortiment jídel studené kuchyně. Sledovali jsme přitom reakce hostů, které byly vesměs negativní. Mnozí, kdo měli původně do hospody namířeno, do ní nevstoupili. Ti odvážnější pak většinou vyjadřovali pochopení s šetřením, ale opakovaně by do potemnělé provozovny s omezenými službami nechodili. Vadilo jim vše, zima, tma a nejvíce to, že neměli možnost se něčím zahřát,“ říká tiskový mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. 

Událost zaznamenaly štáby tuzemských televizí, kampaňový teaser z experimentu se objevil i na facebookovém profilu pivovaru i na Instagramu herce Romana Vojtka, který byl jedním z hostů „vypnuté hospody“. V digitálu vyvolal diskuze na téma – kdo by chodil do potemnělé a studené hospody? „Tento netradiční experiment sloužil k tomu, abychom vyvolali emoce a zároveň jsme přitáhli širokou pozornost k problematice, která je jinak poměrně odtažitá - hledání technologických řešení pro úspory energií a vody v hospodách,“ doplňuje Markéta Dvořáčková, managing partner agentury Svengali Communications, jež je pod kampaní podepsána. 

Následovalo „odhalení“ a představení projektu „Chytrej výčep“. Emoci vyvolanou atmosférou vypnuté hospody doplnil Prazdroj daty. Vypočetl, kolik by hospody ušetřily, pokud by šly cestou neefektivních úspor. A přidal ještě údaje z průzkumu mezi veřejností, ve kterém zjistil, že by lidé v takových případech významně omezili své návštěvy hospod a restaurací. Přes 74 % lidí by totiž do podniků, které by tímto způsobem šetřily, téměř nechodilo.

„Všechna zjištění jasně ukázala, že při extrémním šetření energií hospody uspoří stovky tisíc korun ročně, ale přijdou až o miliony, protože spotřebitelé by do nich přestali chodit nebo by své návštěvy velmi omezili,“ popisuje Jakub Zaoral, vedoucí projektu Chytrej výčep z Prazdroje, a dodává: „Jasně jsme prokázali, že tento přístup není pro hospody cesta. A v tu chvíli jsme mohli představit naše koncepční řešení – zrentgenujeme výčepní technologii a upravíme výčep tak, aby se hospodským snížily náklady a přitom se to nedotklo návštěvníků hospod a kvality čepovaného piva.“

Kampaň, která odstartovala závěrem listopadu, bude pokračovat v průběhu prosince jak v digitálu, tak v PR. Využije formát videa i vizuály, které vysvětlují celý projekt. Naplánovány jsou i další výstupy v televizních pořadech. V příštím roce pak Prazdroj plánuje další komunikaci projektu v návaznosti na měření, datovou analýzu a vývoj inovovaného výčepu.

-stk-