Změny ve vedení Disney mohou značit záměr firmu prodat

čtvrtek, 8. prosince 2022, 07:15 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Návrat Boba Igera na pozici CEO The Walt Disney Company může signalizovat, že firma se bude prodávat, píše s odkazem na zprávy z amerických médií Erika Luzsicza.

Zdroj: Disney

Zdroj: Disney

Co se to děje v království Myšáka Mickeyho? Disney se sice chlubí, že se stal největší streamovací platformou na světě a přeskočil tak průkopníka celého segmentu Netflix. Přesto se zdá, že je něco v nepořádku. Těm, co sledují zprávy z byznysu, jistě neutekla nedávna novinka, že oblíbený ředitel Bob Iger se po třech letech vrátil do čela firmy.
V amerických médiích už proplouvají informace, že Bob Iger by mohl prodat buď některé části království, případně ho udat celé. Už takto smělé plány mají údajně ještě překvapivějšího potenciálního kupce. Pokud by spekulace a prodeji celé firmy byly pravdivé, mohlo by Disney skončit pod Applem.

Na čem tyto informace od nejmenovaných lidí stojí? Předně akvizice nejsou u Igera ničím novým. Byl to právě on, kdo v roce 2006 koupil tehdy na vzestupu se blýskající animační studia Pixar. O tři roky později k němu přidal neméně úspěšný Marvel a následně v roce 2012 ještě Lucasfilm, aby cestu napříč trhem zakončil koupí 21st Century Fox. A co se týče Apple, má k Disney blíž, než by se mohlo zdát. Jak si novináři všímají, Iger ve své autobiografii z roku 2019 zmiňuje, že se Stevem Jobsem byli blízcí přátelé. Dokonce spolu obě rodiny trávily prázdniny.

Pokud bychom se podívali na obě firmy řečí čísel, tak v roce 2006, kdy Disney koupil animační studio Pixar, se jedna jeho akcie obchodovala za cenu 25 dolarů. Apple v té době měl své nejlepší časy před sebou, akcie stály 3 dolary za kus. Dnes se obchoduje Apple za necelých 150 dolarů a Disney za 98 dolarů za kus.

Asi není třeba dodávat, že Apple je jedna z největších a nejhodnotnějších značek světa, s obrovským přebytkem hotovosti. Navíc jak nedávno současný šéf firmy s nakousnutým jablkem v logu řekl investorům, společnost se průběžně dívá na příležitosti k akvizici. Samozřejmě takto obří deal by nebyl jen tak, podléhal by schválení regulátorů.

Pokud by se ukázalo, že to je opravdu velké soustu, ve hře jsou podle amerických médií i další varianty. Disney by mohlo nabídnout k prodeji nějakou ze svých částí. Hovoří se o Hulu, které by mohlo skončit u Comcast. Mohlo by odštěpit sportovní ESPN. Nebo naopak by Iger mohl přikoupit Roblox, případně Epic Games, protože trh video her je považován za jeden z klíčových. Každá z těchto variant má kromě svých pro i významná proti. Dokonce se nabízí i možnost, že by Disney koupil Netflix. Nahrávala by tomu klesající hodnota akcií průkopníka streamování.

Ať tak či onak, výše uvedené nám napovídá, že velké věci nás na trhu TV zábavy stále ještě čekají.

Erika Luzsicza

Autorka textu: Erika Luzsicza, mediální expertka, Axocom