Český rozhlas: Havlíková míří do Varšavy, Trachtová do Bruselu

úterý, 31. ledna 2023, 17:40 Aktuality, Rádio, Lidé MediaGuru

Český rozhlas posílá na zpravodajské posty do zahraničí novinářky Kateřinu Havlíkovou a Zdeňku Trachtovou.

Kateřina Havlíková a Zdeňka Trachtová, zdroj: Český rozhlas

Kateřina Havlíková a Zdeňka Trachtová, zdroj: Český rozhlas

Český rozhlas mění síť svých zahraničních zpravodajů. Kateřina Havlíková na postu stálého zpravodaje v Polsku vystřídala Martina Dorazína, který je v současnosti stálým válečným zpravodajem na Ukrajině. Zpravodajkou z Bruselu je nově Zdeňka Trachtová, posluchačům bude přinášet informace místo Viktora Daňka.

Dosavadní zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Viktor Daněk se po čtyřech a půl letech v Belgii vrací do Prahy a bude zastávat post politického reportéra v domácí redakci. Na konci roku 2022 skončil na pozici zahraničního zpravodaje v jihovýchodní Asii David Jakš, který od ledna letošního roku zastává pozici ředitele regionálních studií ČRo Plzeň a ČRo Karlovy Vary.

Kateřina Havlíková působí v Českém rozhlasu od roku 2014, kdy začínala v elévském programu. Od roku 2018 pracuje v zahraniční redakci Zpravodajství, kde byla specialistkou na dění v Africe a patřila k zakladatelům pořadu Za Obzorem. Od loňského roku se věnuje dění v Polsku. Kromě zahraničního zpravodajství pět let autorsky spolupracovala na pořadu Českého rozhlasu Plus Historie Plus.

Zdeňka Trachtová před nástupem do Českého rozhlasu působila pět let v domácím zpravodajství serveru iDnes.cz, kde se zaměřovala na školství a sociální i lidskoprávní oblast. V Českém rozhlase pracuje od roku 2017. Kromě politiky se zaměřuje na energetiku a Evropskou unii. Mezi její poslední profesní zkušenosti se řadí zpravodajské pokrývání českého předsednictví v Radě EU. Zdeňka Trachtová je také jedním z autorů podcastu Bruselské chlebíčky.

-mav-