Diváci v příhraničí museli přeladit dva programy polské televize

sobota, 7. ledna 2023, 08:35 Aktuality, TV MediaGuru

Programy TVP Kultura a TVP Kobieta z nabídky polské veřejnoprávní televize jsou nově dostupné v pozemním vysílání DVB-T2.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Polská veřejnoprávní televize přikročila začátkem roku 2023 k důležité změně týkající se pozemní distribuce programů TVP Kultura a TVP Kobieta. Nově jsou k dispozici na platformě DVB-T2.

Situace v Polsku na poli pozemní digitální televize je neobvyklá hned v několika ohledech. Veřejnoprávní vysílatel TVP šíří své stanice v hlavním multiplexu 3 nadále ve standardu DVB-T, ačkoliv přechod na technologii DVB-T2 proběhl u našich severních sousedů již v první polovině loňského roku. Polská televize argumentovala tím, že divákům musí zajistit snadný přístup k nezávislým informacím z důvodu probíhající války na Ukrajině.

Přeladění tematických kanálů TVP Kultura a TVP Kobieta je výsledkem jejich přechodu z multiplexu 8 do multiplexu 6. Zvláštností první zmíněné sítě je fakt, že funguje nejen ve standardu DVB-T, ale také ve III. pásmu, které je však již několik let vyhrazeno primárně pro digitální rádio DAB+. Rozvoj technologie ale v Polsku neprobíhá tak, jak by se dalo čekat. V DVB-T2 multiplexu 6 jsou obě nově zařazené stanice k dispozici ve formátu Full HD.

-lukpol-