Manifesto Market otevře 24. ledna berlínskou pobočku

středa, 18. ledna 2023, 11:50 Aktuality, Marketing, Retail MediaGuru

V pořadí čtvrtý Manifesto Market otevře tento měsíc v centru Berlína na Potsdamer Platz.

Již 24. ledna se v Berlíně na Postupimském náměstí otevře nové Manifesto Market, zdroj: Brookfield Properties.

Již 24. ledna se v Berlíně na Postupimském náměstí otevře nové Manifesto Market, zdroj: Brookfield Properties.

Již tento měsíc otevírá Manifesto Market svůj dosud čtvrtý a největší food hub, umístěný v centru Berlína na Potsdamer Platz. Začíná tak svou mezinárodní expanzi do evropských měst. Od 24. ledna nabídne 22 restaurací a čtyři bary v prostoru, v němž se klade důraz na design a na jehož realizaci se podílí řada českých značek a firem.

„Mým hlavním cílem je vytvořit místo, které si Berlíňané zamilují a vyberou si ho jako místo setkávání, kde se mohou snadno odvázat, smát se a prostě být sami sebou. Multikulturní křižovatka chutí, lidí, rozmanitých jazyků, kterými se mluví v kuchyni i u stolu. To vše ve spojení s úžasným jídlem, hudbou a zajímavými eventy vytváří okamžiky, které si lidé zapamatují. Vzhledem k tomu, že jsem osobně navrhl část interiéru a byl kurátorem při výběru restaurací a zaměření barů, má pro mě nové Manifesto opravdu velký význam,“ říká Martin Barry, zakladatel a CEO Manifesta.

Manifesto Market obsazuje v Berlíně dvoupodlažní prostor v budově, navržené Richardem Rogersem před 25 lety ve čtvrti, na níž spolupracoval třeba s Renzem Pianem. Má se stát jedním z lákadel v revitalizované čtvrti, stojící na dopravní a kulturně-obchodním uzlu okolo Postupimského náměstí. Završuje se tím několikaletá přestavba a předefinování uličního rázu tak, aby vzniklo místo pro lidi, obepínající celých 17 bloků budov a okolních prostranství, se zábavou, gastronomickými podniky, kvalitními kancelářemi a co-workingovými prostory. 

Z celkem 800 oslovených restaurací prošlo sítem nabídek a ochutnávek 22 podniků. Spojuje kuchyně ze čtyř kontinentů na místě, kde se může naráz usadit až 950 hostů. První podlaží je věnováno asijským kulinářským konceptům z Japonska, Koreje, Číny, Vietnamu a Thajska. Vstupní podlaží obsáhne chutě z jihu Evropy, jižní i severní Ameriky, rolovanou zmrzlinu a domácí sušenky, ale také méně obvyklé kuchyně, například syrskou. 

V prostoru fungují také čtyři bary. Na každém podlaží je koktejlový Soot bar a velkou novinkou pro Berlín je 10 pivních pětisetlitrových tanků, na jejichž těle se skví značka Pilsner Urquell. Jsou sestaveny do podoby věže, jež propojuje obě podlaží. V přízemí je nový bar s vinotékou. Zvláštností Manifesta je takzvaný speakeasy bar, ukrytý v tajné místnosti se skrytým vchodem přibližně pro 40 hostů, o němž se hosté dozví na doptání nebo od těch, kdo již místo objevili. 

Prostory pro berlínské Manifesto navrhla teprve sedmadvacetiletá portugalská architektka Sara Gomes, která měla za úkol vytvořit vysoce elegantní prostor s rozmanitými možnostmi sezení, funkční prostory bister s esteticky minimalistickým průčelím a ztvárnit centrální široké schodiště, které kromě zajištění průchodu mezi podlažími kombinuje také funkci posezení a stává se tak hledištěm pro velkou filmovou obrazovku a scénu pro koncerty a živá vystoupení. Útulnost interiéru navozují barvy v zemitých tónech s měděnými kovovými detaily, masivní dubový nábytek, teplé obklady, umělecká výmalba na sloupech od studia Old Yellow a originální, na míru vytvořené lavice obloukových křivek s koženým čalouněním. Zákoutí budou pohroužená do ambientního osvětlení a bohaté zeleně.

Otevření v Berlíně je prvním krokem k mezinárodní expanzi Manifesta a do realizace projektu se v různé míře zapojila řada českých značek a dodavatelů. „Chtěli jsme pracovat s osvědčenými týmy, u nichž máme ověřenou kvalitu, a využili jsme geografické blízkosti. Kromě plzeňského piva se tak návštěvníci setkají s českou stopou i tam, kde si to na první pohled neuvědomí,“ přibližuje Hollie Lin, CGO. Do Berlína budou expandovat také dvě z restaurací, které jsou neodmyslitelnou součástí Manifesta v Praze: Alebrijes a Dirty Dog. Porcelánové nádobí pro berlínský food hub je z porcelánky Benedict v Karlových Varech a zážitek bude zpříjemňovat orientační systém, který navrhlo čistě ženské studio Heels Make Deals a vyrobil Bat Design. Kromě na míru vyrobeného nábytku v Manifestu se nacházejí stoly a židle od firmy Javorina. Manifesto bude využívat technologické řešení od Choice QR a při stavbě se spolehlo na služby Proficheck.

Slavností otevření berlínského Manifesta je plánováno s bohatým programem na 9. února. Návštěvníci se dozví detaily na sociálních sítích. Otevřeno bude mít denně od 11 do 23 hodin, kromě pátku a neděle, kdy bude otevírací doba prodloužena až do 24 hod. Kuchyně bude denně otevřená do 22 hodin.

-stk-