Meta zpřísňuje pravidla cílení reklamy na teenagery

úterý, 10. ledna 2023, 18:10 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Vlastník sociálních sítí Facebook a Instagram plánuje od února zpřísnit možnosti cílení reklamy na dospívající uživatele.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Mateřská firma sociálních sítí Facebook a Instagram, společnost Meta, zpřísní pravidla pro cílení reklamy na teenagery. Od února už nepůjde cílit tyto reklamy podle pohlaví. Bude je tak možné adresovat pouze podle věku a lokace.

„Věk a poloha budou jediné informace o dospívajícím, které použijeme k tomu, abychom jim zobrazovali reklamy. Věk a poloha nám pomáhají i nadále zajistit, aby se teenagerům zobrazovaly reklamy, které jsou adekvátní jejich věku a produkty a služby, které jsou dostupné v místě, kde žijí," uvedla Meta na svém firemním blogu. Dodala, že si uvědomuje, že teenageři nejsou tak vybaveni jako dospělí, aby mohli rozhodovat o tom, jak budou jejich online data využívána pro reklamní účely, zejména pokud jde o zobrazování produktů, které si lze zakoupit.

Od března navíc Meta plánuje zavést rozšíření ovládacích prvků do aplikací, díky kterým si budou moct teenageři nastavit, zda si přejí určitého typu reklamy nechat zobrazovat méně. „Pokud chce například dospívající vidět méně reklam o ze segmentu TV zábavy nebo o nadcházející sportovní sezóně, bude nám to moct sdělit," uvedla.

Meta už v roce 2021 odstranila možnost cílit reklamy na teenagery na základě jejich zájmů a aktivit. Reklamní standardy společnosti také zapovídají zobrazování reklam na určitá témata (alkohol, finanční produkty, produkty a služby na hubnutí) lidem mladším 18 let (a v některých zemích starším).

-mav-