Nejhodnotnější firmou světa je Apple, Evropa ztrácí

sobota, 7. ledna 2023, 08:30 Marketing MediaGuru

Nejhodnotnější firmou na světě je americká společnost Apple. V první trojici se umístilo také Saudi Aramco a Microsoft.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Válka na Ukrajině, energetická krize, problémy dodavatelského řetězce i inflace se podepsaly na hodnotě firem po celém světě. Celková hodnota společností obchodovaných na burze se výrazně snížila. V první stovce nejhodnotnějších firem i přes ztrátu stále dominují americké firmy, evropské naopak ztrácí. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti EY. 

Na čele nejhodnotnějších firem se umístila americká společnost Apple, jejíž tržní hodnota dosahovala loni úrovně 2,1 bilionu dolarů. Na druhé místo se s hodnotou 1,9 bilionu dolarů dostala ropná společnost Saudi Aramco, na třetí americký Microsoft s hodnotou 1,8 bilionu dolarů. Na dalších příčkách figurují Alphabet (1,1 bilionu dolarů), Amazon (847 miliard dolarů), Berkshire Hathaway (674 mld. dolarů), UnitedHelath (497 mld. dolarů), Johnson & Johnson (464 mld. dolarů), Exxon Mobil (454 mld. dolarů) a Visa (425 mld. dolarů). 

Půdu pod nohama celkově ztratily technologické firmy. V první stovce se jich loni umístilo jen 21, před rokem jich však bylo 28. Firmy jako Apple, Microsoft, Aplhabet, Amazon, Meta či Tesla jako celek ztratily na hodnotě téměř 4,6 bilionu dolarů. „Mnoho technologických společností během pandemie výrazně získalo na hodnotě, nyní však čelí výrazně náročnějšímu ekonomickému prostředí,“ říká Stefan Rösch-Rütsche z EY. 

Naopak získaly společnosti působící na poli energetiky a průmyslu, které těžily z rostoucích cen energií i energetických surovin. Do první stovky se dostalo osm, respektive devět firem z obou sektorů. V roce 2021 jich bylo pět. 

Evropské firmy loni opět na hodnotě ztratily. Do první stovky se jich dostalo jen 15, přičemž ještě v roce 2007 jich bylo 46. V současnosti patří mezi nejhodnotnější francouzské firmy luxusní skupina LVMH (15. příčka), L’Oréal (49.), Hermès (58.), TotalEnergies (62.) a Christian Dior (84.), dále britské firmy AstraZeneca (41.), Shell (44.), Linde (59.) či Unilever (91.) a také švýcarské Nestlé (23.), Roche (32.) nebo Novartis (45.). 

Podle Stefana Rösch-Rütsche je to dáno i tím, že mnoho evropských firem právě prochází rozsáhlou transformací svých obchodních modelů, a jen několik málo mladých firem dosáhlo na globální špičku. „Situace je velmi odlišná od USA, kde jsou podmínky financování výrazně lepší, a to i pro mladé společnosti,“ dodává. 

-stk-