Netflix loni navýšil počet předplatitelů na téměř 231 milionů

čtvrtek, 19. ledna 2023, 23:25 Internet & Mobil MediaGuru

Počet předplatitelů Netflixu se v posledním čtvrtletí roku 2022 zvýšil, což pomohlo k celkovému nárůstu streamovací videoplatformy v loňském roce.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Streamovací videoplatforma Netflix přidala ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 7,66 mil. předplatitelů a rok 2022 zakončila s celkovým počtem 230,75 mil. předplatitelů. Je to meziročně o 4 % více. Tržby v posledním kvartále roku se meziročně navýšily o necelá 2 %. Za celý rok 2022 pak tržby představovaly 31,62 mld. USD (meziroční zvýšení o cca 6,5 %). Netflix v loňském roce vytvořil čistý zisk ve výši 4,49 mil. USD, což bylo meziročně o 12 % méně.

Firma v dopise akcionářům uvedla, že výsledky za čtvrté čtvrtletí z pohledu tržeb, provozního zisku a počtu předplatitelů překonaly očekávání managementu. Pochválila výsledky pořadů Wednesday, Harry & Meghan či Troll, které v závěrečném čtvrtletí loňského roku bodovaly.

V loňském listopadu začal také Netflix zavádět levnější variantu předplatného s reklamou. Ta byla zatím uvedena na 12 trzích, přičemž v letošním roce má její zavádění pokračovat. Přestože do výsledků jsou už tito předplatitelé zahrnuti, Netflix nezveřejnil, jak velkým dílem se podílejí na přírůstku předplatitelů v posledním kvartále.

Uvedení této novinky ale není zcela bezchybné. První zkušenosti ukázaly, že platforma zatím nedoručila tolik reklamního prostoru, kolik inzerenti očekávali. Netflix si ale některé nedostatky uvědomuje a dál vidí v této strategii budoucnost. „I když je na hodnocení reklamy ještě brzy a čeká nás hodně práce, zejména pokud jde o lepší cílení a měření, jsme spokojeni s našimi dosavadními výsledky ve všech oblastech, kterými jsou zkušenosti předplatitelů, hodnoty pro inzerenty a finančního příspěvku k našemu podnikání," napsala firma.

Růstu tržeb Netflixu má letos pomoct i zavedení sdíleného předplatného (účtování zákazníků za sdílení účtů).

Netflix tento týden také představil některé nové tituly pro letošní rok a oznámil 16 nových filmových titulů. Je mezi nimi pokračování filmových bestsellerů (Murder Mystery 2 i Extraction 2), dětské příběhy (Damsel a animovaný film Leo), akční filmy (Heart of Stone), komedie (You People), dramata (The Killers, Pain Hustlers) a romantické komedie (Your Place or Mine, The Family Affair). 

Netflix také oznámil rovněž změnu ve vedení: spoluzakladatel společnosti Reed Hastings odchází z funkce výkonného ředitele a předává vedení dlouholetému partnerovi ve vedení Tedovi Sarandosovi a Gregovi Petersovi, jenž má na starosti operace společnosti.

-mav-