Sociální síť Twitter experimentuje se spropitným

neděle, 15. ledna 2023, 08:30 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelé sociální sítě si všimli nových funkcí. Umožňovaly by posílat si mezi twitterovými účty virtuální peníze. Firma kromě toho zoufale shání ty reálné.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zajímaví autoři twitterových příspěvků nejspíš dostanou další způsob, jak na své tvorbě vydělávat. Mohli by od ostatních uživatelů inkasovat obdobu spropitného, respektive nechat si posílat takzvané mince (Coins). „Ty vám umožnují podpořit tvůrce skvělého obsahu. Nepoužité mince zůstávají na vašem účtu,“ popisuje novou funkci položka v menu, které si všimla část majitelů účtů na Twitteru. Elon Musk, šéf platformy, screenshoty krátce po jejich zveřejnění nekomentoval. Funkce je však v souladu s názory Muska, že by Twitter měl více využívat potenciálu (mikro)transakcí přímo v rámci své aplikace.

„Coins“ přesto v tomto kontextu přece jen v tuto chvíli představují jisté překvapení. Nijak totiž funkčně nesouvisejí s kryptoměnami, jejichž byl Musk propagátorem (kritici by řekli, že jen manipuloval s kurzy digitálních měn). Šéf Tesly a Twitteru proslul hlavně jako velký fanoušek parodické digitální měny dogecoin. Její fanoušci věřili, že to bude právě dogecoin, přes který budou na Twitteru někdy v budoucnu obíhat peníze. Tomu ale zatím nic nenasvědčuje.

Coins mají podle dostupných informací fungovat jen jako obdoba žetonů. Uživatel si přes finanční aplikaci Stripe naplní svůj twitterový účet „mincemi“, které pak bude v rámci aplikace zasílat ostatním. Server Mashable nicméně podotknul, že Stripe akceptuje i platby kryptoměn, čili „krypto“ může mít na Twitteru roli aspoň v procesu prvotního nákupu twitterovských mincí.

Celý dosavadní návrh funkce tak ze všeho nejvíce připomíná to, co už delší dobu běží na Facebooku. Největší sociální síť světa v minulosti zavedla takzvané hvězdičky (Stars), které coby žetony odemykaly exkluzivní obsah nebo umožnovaly vybraným tvůrcům zasílat virtuální dary. Ty si mohli obdarovaní směnit na takzvané reálné peníze. Meta, provozovatel Facebooku, měla ale s virtuálními penězi mnohem ambicióznější plány. Chtěla zavést vlastní digitální měnu, projekt však firma ukončila v reakci na odmítavá stanoviska regulátorů. 

České řešení

Twitter ukazuje, že pracovat s mikrotransakcemi lze i bez vlastní digitální měny či její obdoby. Nejde jen o to, že v roce 2021 dal uživatelům možnost vložit si do profilu odkaz na platební bránu, přes kterou by mohli přijímat drobné finanční dary. Zasílání spropitného z profilu na profil na něm funguje už nyní, a to díky českému start-upu Tweetoshi a stejnojmenné aplikaci. Technicky vzato jde o twitterový klient, který po poskytnutí uživatelského přístupu přidává novou technologickou vrstvu. Uživatelé mají k dispozici stejný obsah jako v originální Twitterové aplikaci. Co mají k dispozici „navíc“, to je šance odměnit konkrétní tweet drobným finančním darem pomocí bitcoinové mikroplatby.

Z čistě technologické stránky by tedy neměl být problém pro Twitter – coby neporovnatelně větší firmu než Tweetoshi – na svou platformu obdobu spropitného implementovat. Ta zřejmě důležitější otázka ale leží v obchodní rovině: jak by mikroplatby pomohly zlepšit hospodaření firmy? Jak velkou provizi z transakcí by si Twitter bral? V tuto chvíli je taková otázka spekulativní. Faktem je, že společnost zažívá značný pokles příjmů z reklamy. Podle informací The New York Times kvůli tomu firma dokonce  zvažuje, že by nechala dražit uživatelská jména. V tomto kontextu by účtování provize z mikroplateb vypadalo ještě jako vyloženě konvenční přístup.

-riv-