Twitter láká zpět zadavatele reklamou „zdarma“

neděle, 22. ledna 2023, 08:15 Internet & Mobil MediaGuru

Vyšlo najevo, jak moc sociální síť škodí bojkot ze strany největších inzerentů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Uplynulo skoro čtvrt roku od okamžiku, kdy Elon Musk nakráčel do sídla Twitteru coby nový šéf firmy. Některé její finanční problémy se ale nyní jeví ještě závažněji než v době, kdy miliardář sociální síť převzal. Podle informací newsletteru The Platformer jsou denní tržby společnosti meziročně o 40 procent nižší. Portál The Information uvádí, že v posledním loňském čtvrtletí klesly o zhruba 35 procent. Twitter tato čísla nekomentoval, Musk přesto po svém nástupu do funkce neměl problém přiznat „masivní propad příjmů“. Za rok 2021 – tedy ještě před změnou majitele – přitom Twitter tratil 221 milionů dolarů.

Důvodem je odklon největších zadavatelů reklamy, která tvoří dominantní část příjmů síťového média. Nyní Twitter přišel podle listu The Wall Street Journal s nápadem, jak je zkusit přilákat zpět: rozdáváním reklamního prostoru zdarma. Vše má ale své podmínky a limity. Kdo si do konce února zaplatí twitterovou reklamu v hodnotě aspoň půl milionů dolarů, tomu má firma nabídnout jako bonus inzertní prostor v hodnotě 250 tisíc dolarů. Twitter ho má ostatně doslova na rozdávání. Jak uvedl britský The Guardian, od října pozastavilo své reklamní výdaje do Twitteru více než 500 firem, včetně těch největších korporací a značek typu Pfizer či Audi.

Ty se obávaly a zjevně stále obávají toho, jak se Twitteru pod vedením Muska podaří vyladit přístup ke svobodě slova. Podnikatel by k problematice rád přistupoval co nejbenevolentněji, zadavatelé se ale kvůli tomu obávají, že by svá zaplacená poselství našli obklopená záplavou lživých zpráv či nenávistných příspěvků.

Tíha dluhů

V zájmu Twitteru je vyřešit toto dilema co nejdříve. Jak podotkly Financial Times, situace na firemních účtech bude brzy ještě dramatičtější. Do konce měsíce by měl Twitter začít splácet úroky z úvěru ve výši 13 miliard dolarů, který si Musk vzal, aby mohl firmu koupit. Za tento dluh podle FT neručí přímo šéf firmy, ale je součástí finančních závazků Twitteru. Korporace musí ročně jen na úrocích zaplatit půldruhé miliardy dolarů.

„Pro Muska a jeho spoluinvestory je ve hře příliš mnoho. Twitter své blížící se závazky uhradí, ať se děje cokoliv,“ uvedl   Jordan Chalfin z analytické společnosti CreditSights. Pokud by se tak nestalo, mohli by věřitelé – přední americké banky – přinutit Twitter vyhlásit bankrot. „Elon Musk má určitě víc co ztratit než ony. Jestli si to uvědomuje, to už je jiné téma. Očividně se v podobných situacích chová jinak, než jak by činil běžný smrtelník,“ míní analytik Bloomberg Intelligence Philip Brendel. Kromě „rozdávání reklamy zdarma“ ale Twitter podniká i další kroky naznačující, jak urputně se snaží svou finanční situaci zlepšit. Muskovi podle těchto indicií nejspíš riziko krachu firmy lhostejné není. Technologický server The Verge tento týden zaznamenal, že Twitter se nově snaží od abonentů získat platby na rok dopředu. Objednat službu Twitter Blue si lze nově v desktopové verzi na jeden celý kalendářní rok. Tato roční verze předplatného je finančně výhodnější než 12 měsíčních plateb, jelikož pak měsíc používání prémiové verze platformy vychází na sedm dolarů – o dolar levněji, než kdyby si uživatel obnovoval Twitter Blue měsíc co měsíc. Současně ale firma svou nabídku zdražila – abonenti používající Twitter na telefonech s operačním systémem Android nově zaplatí stejně jako uživatelé applovského systému 11 dolarů za měsíc. Zdražení má nejspíš kompenzovat poplatky účtované platformou Google Play, podobně jako je tomu u virtuálního obchodu App Store od Applu. Dramatičnost propadů reklamních tržeb Twitteru ale napovídá, že jen tyto drobné cenové změny k vylepšení byznysové kondice firmy stačit nebudou.

-riv-