Česká televize je pozemně v HD rozlišení i na Slovensku

úterý, 14. února 2023, 16:25 TV, Aktuality MediaGuru

Programy České televize jsou k dispozici ve vysokém rozlišení pozemně nejen na našem území, ale také na sousedním Slovensku.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Programy České televize jsou k dispozici ve vysokém rozlišení pozemně nejen na našem území, ale také na sousedním Slovensku. Informoval o tom provozovatele placené služby Plustelka. Operátor zároveň realizoval další přechod na modernější kódování obrazu.

„Programy ČT1, ČT2 a Sport 2 jsou nyní šířeny ve vysoké obrazové kvalitě (HD, pozn. red.). Plníme přání zákazníků a neustále zvyšujeme obrazovou kvalitu programů. Zároveň zavádíme nový, moderní a úsporný kodek H.265/HEVC,“ uvedl provozovatel placené televize Plustelka, společnost Towercom. Firma ve statusu také naznačila, že obrazovou kvalitu šířených stanic bude nadále vylepšovat.

Čtenář MediaGuru Zdeněk Stašek, který na novinku naší redakci upozornil, přiblížil, že Towercom se rozhodl pro neobvyklé řešení. Operátor šíří všechny programy v multiplex 2 ve standardu H.264/HEVC, ale Sport 2 HD nově s kódováním H.265/HEVC, které je využito v DVB-T2 i v České republice, Německu nebo v Polsku. Sport 2 HD nese nově dodatek HEVC. Kanály ČT1 a ČT2 jsou nabízeny s kódováním H.264/AVC.

-lukpol-