Polsko má oficiálně další celoplošný DVB-T2 multiplex

sobota, 4. února 2023, 08:55 TV, Aktuality MediaGuru

U našich severních sousedů funguje oficiálně od středy 1. února další celoplošná televizní síť.

Programy Polské televize přešly v DVB-T2 do ostrého provozu. Zdroj: Shutterstock

Programy Polské televize přešly v DVB-T2 do ostrého provozu. Zdroj: Shutterstock

Podpis smlouvy realizovaly telekomunikační operátor EmiTel a Polská televize. Programy šířené v síti zasahují z několika vysílačů i do Česka.

Celoplošná digitální televizní síť ve standardu DVB-T2 označovaná jako multiplex 6 pokryje 96 % populace země. Přirozeným přesahem tamních vysílačů bude pokryto i část českého území, například Moravskolezský, Olomoucký, Pardubický nebo Královéhradecký kraj. Nový multiplex 6 je vedle sítě 3 druhou pozemní programovou nabídkou, která obsahuje pouze stanice veřejnoprávního média.

Z nového multiplexu budou moci těžit všichni diváci digitální pozemní televize, kteří jsou v dosahu polských vysílačů. Celá programová nabídka je dostupná zdarma ve vysokém rozlišení (HD). V nedávné době zde šířila veřejnoprávní televize i svůj občasný kanál TVP 4K, naposledy v průběhu fotbalového šampionátu v Kataru.

„V novém DVB-T2 multiplexu budou moci diváci digitální pozemní televize sledovat mimo jiné tematické kanály jako TVP Kultura, TVP Dokument, TVP Kobieta, TVP Polonia nebo TVP Nauka,“ konstatoval Marcin Klepacki, ředitel distribuční kanceláře Polské televize. Vysílání multiplexu 6 je realizováno z 63 vysílacích lokalit a pro přístup k nabídce pozemní digitální televize mohou diváci využít své stávající přijímací antény.

-lukpol-