Rai 4K také v online videotéce italské veřejnoprávní TV

pondělí, 27. února 2023, 06:50 TV, Aktuality MediaGuru

Italská veřejnoprávní televize nabízí svým koncesionářům od února další distribuční cestu, díky které si mohou pustit její kanál Rai 4K. Tato stanice a její archiv je nově k dispozici i na online platformě RaiPlay.

Italská Rai je jednou z mála veřejnoprávní TV vysílajících v Evropě ve formátu Ultra HD.

Italská Rai je jednou z mála veřejnoprávní TV vysílajících v Evropě ve formátu Ultra HD.

RaiPlay funguje jako klasická bezplatná online videotéka. Z veřejnoprávních vysílatelů je ji tak možné přirovnat například k České televizi, německým médiím ARD a ZDF nebo polské TVP. Italská Rai je však jedním z mála médií ve své kategorii, kteří svým divákům umožní sledovat obsah v Ultra HD rozlišení. Doposud to bylo možné například prostřednictvím satelitu Hotbird, pozemnímu vysílání DVB-T2 nebo červenému tlačítku HbbTV.

Online prostředí se stalo v uplynulých letech základní distribuční cestou, jak ke koncovému divákovi dostat snadno obsah ve 4K rozlišení. Čeští operátoři nabízejí v UHD maximálně jednotky kanálů jako například Vodafone (InUltra, Love Nature), T-Mobile TV (Eurosport 4K, Travelxp 4K HDR) nebo Skylink (Love Nature). Naopak O2 TV doposud svým klientům lineární 4K vysílání nenabídla. Na službu RaiPlay je uplatněna geoblokace a je nutná registrace.

-lukpol-