Slovenský úřad prověří Joj a Markízu, zda neomezují české TV

pátek, 24. února 2023, 13:50 Aktuality, TV, Slovensko ČTK

Slovenský antimonopolní úřad plánuje podle Živé.sk prověřit, zda se televize Markíza a Joj nedohodly na společném postupu ohledně snahy omezit konkurenci z Česka.

Zdroj: TV Joj

Zdroj: TV Joj

Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) plánuje prověřit, zda se místní televize Markíza a Joj nedohodly na společném postupu ohledně snahy omezit konkurenci z České republiky. Napsal to dnes portál Živé.sk v souvislosti s dřívější výzvou obou nejsledovanějších televizí na Slovensku, aby operátoři v zemi omezili vysílání českých televizních kanálů. Televizím v případě prokázání viny hrozí vysoká pokuta.

Markíza a Joj chtěly podle portálu dosáhnout toho, aby operátoři v zemi nevysílali filmy a seriály, o kterých slovenské televize tvrdí, že na ně mají zakoupena vysílací práva. Přední telekomunikační operátor Orange, který nabízí televizi přes internet, pak vypnul devět českých kanálů. Portál napsal, že ostatní operátoři zatím v této záležitosti vyčkávají. Markíza patří do investiční skupiny PPF.

„Markíza nekoordinovala svůj postup při ochraně svých licenčních práv se žádným subjektem. Vůči operátorům jednala Markíza transparentně a dostatečně vysvětlila základ pro své požadavky," napsal ČTK mluvčí Markízy Lukáš Kočišek. Dodal, že Markíza jedná v celé záležitosti samostatně, v souladu s právními předpisy a nemá důvod se obávat postihu ze strany antimonopolního úřadu. Podle něj Markíza požádala slovenské operátory, aby se zdrželi porušování jejích licenčních práv ke konkrétním programům.

Spory ohledně šíření vysílání českých televizních kanálů na Slovensku nejsou v zemi novinkou. Například v roce 2017 slovenští televizní operátoři vyřadili ze své nabídky stanice skupiny Nova, podle dostupných informací tak učinili po tlaku českého vysílatele. Předtím stáhli z nabídky stanici Prima.

-čtk-