ČT, Nova a CNN Prima News odvysílají inauguraci prezidenta

úterý, 7. března 2023, 07:40 Aktuality, TV ČTK

Stanice ČT24, TV Nova i CNN Prima News zařadí ve čtvrtek několikahodinové vysílání z inaugurace prezidenta republiky.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Přímý přenos z inaugurace nového českého prezidenta Petra Pavla budou ve čtvrtek 9. března přenášet všechny velké tuzemské televizní skupiny. Česká televize začne se speciálním vysíláním už v 5:59 ráno a skončí o půlnoci a během vysílání mimo jiné slibuje 40minutový rozhovor s novým prezidentem. Nova postaví své studio před katedrálou sv. Víta a Prima již na středu přichystala tříhodinový speciál k deseti letům končícího prezidenta Miloše Zemana. Vyplývá to z informací televizí.

Česká televize ve čtvrtek nabídne celodenní vysílání z centra dění, Pražského hradu. ČT24 odvysílá živě inaugurační akt, společnou modlitbu i Te Deum v katedrále sv. Víta, nabídne rovněž rozhovory s politickými představiteli, historiky a ústavními právníky a přinese praktické informace k organizaci slavnostního dne na Pražském hradě a v okolí. Na Pražském hradě ČT plánuje přítomnost tří přenosových a pěti satelitních vozidel, přičemž jmenování hlavy státu bude snímat nejméně 26 kamer a diváky jím provede celkem devět moderátorů ČT.

Inaugurační akt bude ČT24 živě přenášet od 14:00 z Vladislavského sálu, kde na společné schůzi obou komor Parlamentu složí Petr Pavel svůj prezidentský slib. Od 18:00 pak ČT24 nabídne přímý přenos společné modlitby a Te Deum z katedrály svatého Víta. Večer od 20:10 odvysílá na ČT1 a ČT24 z Vladislavského sálu rozhovor s novým prezidentem.

TV Nova bude přímý přenos vysílat na své hlavní stanici od 13:30 do 15:30 hodin a budou ho komentovat Michaela Indráková a Michal Kratochvíl. Přenos na TN Live začne již v 11:00 a poběží až do zahájení Televizních novin v 19:30. Diváci kromě ceremoniální části zhlédnou komentáře novinářky Lenky Zlámalové a politologa Lukáše Jelínka, kteří budou společně s moderátorem TV Nova Lukášem Richtárem ve venkovním studiu umístěném na třetím nádvoří Pražského hradu u katedrály svatého Víta.

„TV Nova se volbě nového prezidenta věnovala v kampani s názvem Cesta na Hrad. A nyní jsme na Hrad nedošli pouze pomyslně, ale i fyzicky. Diváci se mohou těšit na studio postavené přímo před katedrálou, která je pro většinu obyvatel ČR jedním ze symbolů naší země. Bude to velmi důstojné. Zároveň jsem si jistý, že přineseme velké množství zajímavých zákulisních informací,“ uvedl ředitel zpravodajství Novy Kamil Houska.

Také Prima přichystala na kanále CNN Prima News celodenní speciální vysílání a živý přenos inaugurace. Dopolední i odpolední speciální vysílání, včetně přímého přenosu, bude mimořádně bez reklam. Už ve středu od 09:00 do 12:00 nabídne CNN Prima News speciální vysílání ke konci funkčního období Miloše Zemana.

-čtk-