Mediální tendry 2022: Nejvíc braly Knowlimits, Carat a OMD

pátek, 24. března 2023, 07:20 Reklama MediaGuru

Nově vydaný žebříček COMvergence přináší pohled na přesuny rozpočtů a úspěšnost mediálních agentur a sítí mediálních agentur ve výběrových řízeních na českém trhu v loňském roce.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Mediální agentura Knowlimits byla v roce 2022 nejúspěšnější agenturou v získávání nového byznysu na českém trhu. Do TOP mediálních agentur, kterým se nejvíce dařilo na poli nového byznysu, dále patří Carat, OMD, Essence Mediacom a PHD. Ukazují to data platformy COMvergence, která jsou zveřejněna v pravidelné zprávě New Business Barometer 2022.

Zpráva hodnotí výkony mediálních agentur na poli nového byznysu. Data zahrnují výběrová řízení, jejichž výsledek byl ve sledovaném roce oznámen, započítávají regionální i globální tendry a zohledňují i rozpočty klientů, které se agenturám podařilo obhájit. Žebříček tak nevyjadřuje sílu agentur a sítí podle celkových rozpočtů klientů, ale podle přírůstků a ztrát v posledním roce.

MediaGuru.cz má souhlas se zveřejněním TOP 5 mediálních agentur a TOP 3 sítí, proto nezveřejňujeme celý žebříček.

Podle zprávy COMvergence si Knowlimits loni v novém byznyse připsala celkem 28,6 mil. USD. Pokud by se z toho vyčlenily obhájené rozpočty, tak přírůstek představuje 25,8 mil. USD. Klienty agentury se staly např. Rixo, Storck nebo Emil Frey Group.

Carat si loni polepšil především díky získání rozpočtu společnosti Beiersdorf a obhájil klienta Vodafone.

OMD se podařilo obhájit všechny své klienty, kteří loni pořádali výběrová řízení a k tomu získat např. společnosti Wolt, Merkur Xtip nebo Berlin-Chemie Menarini.

Essence Mediacom, která vznikla fúzí Mediacomu a agentury Essence, udržela rozpočty Tesca, Danone nebo Pernod Ricard a získala mj. řetězec Hebe.

Agentura PHD obhájila Kooperativu či Mast-Jagermeister, nově má v portfoliu např. Marlenku nebo Kimberly-Clark.

TOP 5 mediálních agentur v ČR podle nového byznysu v roce 2022

agentura přírůstky (mil. USD) z toho ztráty (mil. USD) z toho vítězné tendry (mil. USD) z toho obhájené tendry (mil. USD)
Knowlimits +28,6 -3,1 +25,8 +5,9
Carat +20,4   +8,8 +11,9
OMD +15   +9 +6
Essence MediaCom +14,3 -0,4 +1,5 +13,2
PHD +10 -0,8 +2,4 +8,4

Zdroj: COMvergence

Ze sítí mediálních agentur nabrala nejvíc v loňských tendrech díky obhájení nebo získání nových klientů v souhrnu síť Dentsu, která si připsala 28,5 mil. USD. Druhou nejúspěšnější byla Omnicom Media Group s více než 25 mil. USD. Třetí nejvyšší přírůstky měla skupina Publicis s 9,6 mil. USD.

TOP 3 sítě mediálních agentur v ČR podle nového byznysu v roce 2022

sítě mediálních agentur přírůstky (mil. USD) z toho ztráty (mil. USD) z toho vítězství (mil. USD) z toho obhájené (mil. USD)
Dentsu International +28,5 - +15,4 +13,1
Omnicom Media Group +25,1 -0,8 +11,5 +14,4
Publicis Group +9,6 -3 +10,7 +1,9

Zdroj: COMvergence

Do žebříčku za Česko jsou zařazeny všechny tendry s vyšším rozpočtem než 100 tis. USD. COMvergence za rok 2022 v Česku evidovala 112 klientských tendrů v celkové výši 144 mil. USD. Největším tendrem z pohledu velikosti rozpočtu bylo výběrové řízení pro značky Hyundai-Kia, které obhájila Havas Media.

-mav-

Pozn.: Server MediaGuru.cz provozuje mediální agentura PHD, která je součástí Omnicom Media Group